Volledig scherm
Bijthond Luna mag niet terug naar Nunspeet. © de Stentor

Bijthond Luna komt niet terug naar Nunspeet

Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet heeft de Nunspeetse eigenaresse van de gevaarlijke Tibetaanse Mastiff Luna terecht bevolen haar hond af te geven. Ook zijn de hoge  dwangsommen terecht opgelegd omdat de vrouw het bevel heeft genegeerd. 

Dit heeft de Raad van State woensdag in het hoger beroep van Mary Kersbergen, eigenaresse van Luna, beslist. Vorige maand vroeg Kersbergen de Raad van State om het afgiftebevel van tafel te halen en een streep te zetten door de dwangsommen. Zij heeft de hond niet afgegeven. Vermoedelijk zit de waakhond ondergedoken in Raalte. Omdat Kersbergen niet aan het bevel van de burgemeester heeft voldaan moet ze 20.000 euro aan dwangsommen betalen aan de gemeente Nunspeet, heeft de Raad van State beslist.

Traumatisch

Het echtpaar Kersbergen stond vorige maand met een advocaat in hoger beroep bij de Raad van State. Daar waren ook inwoners van Nunspeet die in oktober 2016 traumatische ervaringen hebben opgelopen na bijtincidenten. Buurtbewoonster Klaske Lunenborg werd ernstig in haar kuit gebeten. 

Ook is de Jack Russel van buurtgenoot Erik de Weerd door de Mastiff gepakt. Het hondje van De Weerd is aan de gevolgen van het bijtincident overleden. Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet greep in. Hij wilde de hond in beslag nemen. Er volgden meerdere rechtszaken en uiteindelijk moesten de eigenaren Luna afstaan. Maar tot de inbeslagname kwam het niet. De ‘vogel’ was gevlogen. Naar Raalte, zo bleek later. 

De twee Nunspeters zeiden bij de raad er als de dood voor te zijn dat Luna terugkeert naar de Vlaanderenlaan. Dat lijkt uitgesloten omdat het echtpaar Kersbergen  met hun Luna naar Raalte is vertrokken.

  1. Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Je vaccinatie halen die je beschermt tegen infectieziekten? Dat kan je maar beter wél doen. Hoewel stafarts jeugdgezondheid Marjolein van der Laan van GGD Noord- en Oost-Gelderland ieders keuze respecteert, hoopt ze toch de vaccinatiegraad in haar werkgebied te verhogen. Een proef in zes gemeenten op de Noord Veluwe is een van de maatregelen. Van der Laan: ,,Alle jongeren die zijn opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie, krijgen de mogelijkheid andere gemiste vaccinaties alsnog te krijgen.”

Veluwe