Volledig scherm
PREMIUM
Het Zuiderbos in Nunspeet. Met behulp van een lokale Bosbrigade wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland de historie van het gebied blootleggen.

Bosbrigade Nunspeet legt historie Zuiderbos bloot: ‘Achter elk stuk bos uniek verhaal’

Stichting Landschapsbeheer Gelderland duikt in de geschiedenis van het Zuiderbos in Nunspeet. Zij schakelt daarvoor de hulp in van een zogeheten Bosbrigade, die bestaat uit een groep lokale vrijwilligers. ,,Achter elk stuk Veluws bos schuilt een uniek verhaal, en wij gaan proberen dat te achterhalen’’, zegt projectleider Martijn Grievink. 

In de Veluwse bossen zijn talloze ‘cultuurhistorische elementen’ te vinden, zoals Grievink ze noemt. ,,Je moet alleen weten waar je op moet letten.’’ Het ongetrainde oog ziet tijdens een boswandeling imposante bomen, uitgestrekte heidevelden en pittoreske beekjes, niet wetende dat achter al deze landschappen een fascinerende geschiedenis schuilgaat. ,,Een poel water kan bijvoorbeeld het restant zijn van een bomkrater uit de Tweede Wereldoorlog.’’

  1. ‘Overdreven’ boete kwijtgescholden na boerenprotest bij politiebureau in Nunspeet
    PREMIUM
    Video

    ‘Overdreven’ boete kwijtge­schol­den na boerenpro­test bij politiebu­reau in Nunspeet

    De politie heeft een Nunspeetse boer vrijdagmiddag een verkeersboete kwijtgescholden nadat hij met een aantal andere boze boeren op trekkers verhaal kwam halen op het politiebureau in Nunspeet. De boer, Wicher van den Berg, kreeg de prent omdat hij geen zogeheten ‘afgeknotte driehoek’ voerde op zijn trekker toen hij als actievoerder appels ophaalde om uit te delen aan het publiek. ‘Niet handig, die bekeuring’, oordeelt de politie achteraf.

Veluwe