Volledig scherm
De resten van de caravan in Vierhouten © Herre Stegenga

Caravan verandert in vlammenzee in Vierhouten: ‘Het ging razendsnel’

Ze zouden net gaan slapen toen het begon te roken in de caravan. Luttele minuten later stond hun grote Tabbert op de camping in Vierhouten in lichterlaaie. ,,Het ging razendsnel’’. 

Een hoopje schroot, meer is er zondagmorgen niet over van de caravan. De zwartgeblakerde pannen staan nog keurig opgestapeld, het keukenkastje is verbrand. Van de voortent zijn alleen nog buizen te zien. De Friese eigenaar, die niet met naam in de krant wil, wijst op wat ijzeren sprieten in het gras. ,,Dat zijn de spaken van onze fietsen. Het frame was van aluminium, daar blijft niks van over.’’

Quote

Toen ik de deur opende, kwam er zuurstof bij en bám, het werd een vlammenzee

Eigenaar caravan

Even na middernacht ging het goed mis in deze caravan op camping De Plagge in Vierhouten. ,,Mijn vrouw lag al op bed, ik stond op het punt om te gaan slapen toen ik rook van achter het keukenblok zag komen’’, zegt de eigenaar. ,,Ik dacht: we moeten hier weg. We pakten onze telefoons en belangrijke papieren en gingen snel naar buiten. Toen ik de deur opende, kwam er zuurstof bij en bám, het werd een vlammenzee.’’ 

Kantje boord

Binnen enkele minuten stond de caravan in lichterlaaie. ,,Het ging razendsnel. De vlammen stonden hoog’’, zegt de Fries. ,, Wel zeven tot acht meter.’’ De naastliggende tent en caravan liepen lichte schade op, maar konden worden gered. ,,Het was kantje boord hoor’’. Hij vermoedt dat oververhitting of kortsluiting de oorzaak van de brand is. ,,Hoe het verder gaat? Het is nu een verzekeringskwestie’’. 

Het echtpaar heeft de nacht elders doorgebracht. Op zondagmorgen nemen ze afscheid van de buren op het veldje en rijden terug naar Friesland. Ze hebben een seizoenplaats, komen al jaren op De Plagge. ,,We wilden in september met de caravan naar Zuid-Frankrijk, dat gaat nu niet meer’’, zegt de vrouw. 

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe