Volledig scherm
Fusieverkenning Kop van de Veluwe. © fotobewerking de Stentor

CDA-prominent: ‘Gelderland chanteert Noord-Veluwse gemeenten met verkenner’

De voorwaarde van de provincie Gelderland om het verlenen van een financiële bijdrage te koppelen aan het aanstellen van een verkenner, is chantage. Dat zei oud-burgemeester Dick van Hemmen van Nunspeet donderdagavond op een verkiezingsbijeenkomst van het CDA voor de Noord-Veluwe in Wapenveld.

Eerder deze maand werd bekend dat door de provincie een ‘verkenner’ is aangesteld die moet onderzoeken hoe de intergemeentelijke samenwerking op de Noord-Veluwe kan worden versterkt. Hierbij is ook het ‘f-woord’ gevallen. Deze verkenning zou namelijk de eerste aanzet kunnen zijn tot een of meerdere fusies op de Noord-Veluwe.

Voorwaarde

In feite is er sprake van een ‘voor wat, hoort wat’. De drie H2O-gemeenten (Hattem, Heerde en Oldebroek) hebben de provincie namelijk gevraagd 3,9 miljoen euro extra bij te dragen aan de verplaatsing van de op/afrit van de A28 bij Wezep naar de Voskuilerdijk bij H2O in Hattemerbroek. Gedeputeerde Staten ging akkoord, maar stelde als voorwaarde dat de Noord-Veluwse gemeenten om tafel gaan met een verkenner. 

Van Hemmen reageerde donderdagavond furieus. ,,Een provincie mag ingrijpen als het bij gemeenten fout dreigt te gaan en anders niet”, aldus de gedecideerde oud-burgemeester van Nunspeet. Hij kreeg bijval van Hans van Ark uit Wapenveld, de nummer zes op de kandidatenlijst van het CDA voor de Provinciale Statenverkiezingen. Beide CDA’ers noemen de handelswijze van de provincie ‘chantage’. 

Poll

Kies hier uw droomfusie voor de Noord-Veluwse gemeenten

 • Nunspeet , Elburg en Oldebroek (6%)
 • Hattem, Heerde en Epe (16%)
 • Nunspeet en Hattem (0%)
 • Nunspeet, Epe en Oldebroek (1%)
 • Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Heerde, Epe en Hattem (7%)
 • Elburg en Oldebroek (4%)
 • Hattem en Heerde (4%)
 • twee fusies: Hattem, Heerde en Epe en Nunspeet, Elburg en Oldebroek (19%)
 • Iets anders (7%)
 • Alle gemeenten moeten zelfstandig blijven (36%)
3160 stemmen
 1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
  PREMIUM

  Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

  Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.
 2. Politici en ondernemers hebben gemengde gevoelens bij verhuizing restaurant Joris naar Veluwetransferium in Nunspeet
  PREMIUM

  Politici en onderne­mers hebben gemengde gevoelens bij verhuizing restaurant Joris naar Veluwe­trans­fe­ri­um in Nunspeet

  Meerdere ondernemers beten zich de afgelopen jaren stuk op het Veluwetransferium in Nunspeet. Plannen om bij het parkeerterrein een horecagelegenheid te bouwen, draaiden ofwel op niets uit of werden flink ingekapseld. De beoogde verhuizing van restaurant Joris naar het Veluwetransferium, leidt daarom tot gemengde gevoelens bij politici en ondernemers.

Veluwe