Volledig scherm
Een buurtbewoner filmde de ontvoering. © RV - buurtbewoonster

Celstraffen tot vier jaar in hoger beroep ontvoeringszaak zakenman Doornspijk

VIDEOHet gerechtshof heeft drie mannen veroordeeld in de ontvoeringszaak van een zakenman uit Doornspijk. Tilburger Patrick J. kreeg vier jaar cel opgelegd. Johannes K. werd veroordeeld tot 2,5 jaar cel en een derde verdachte, een handlanger, kreeg drie maanden cel. De mannen werden eerst vrijgesproken. Het hoger beroep van twee andere verdachten in de ontvoeringszaak wordt op een later moment behandeld.

De opgelegde gevangenisstraffen voor de Tilburgers K. en J. vallen  lager uit dan dat justitie begin december eiste. Justitie wilde beide mannen namelijk voor zes jaar achter de tralies hebben.

Benzine

Een getuige filmde vanuit zijn woonkamer hoe een zakenman uit Doornspijk op 2 december 2016 door drie auto’s werd klemgereden. Het leek een arrestatieteam in actie maar in werkelijkheid was het een criminele bende die hem naar een terrein in Brabant bracht en hem met benzine overgoot. Hij dreigde het leven te laten als hij niet of met 10 miljoen euro of met een grote hoeveelheid drugs op de proppen kwam.

Woonwagenmilieu

Een concurrentiestrijd op de drugsmarkt is mogelijk het achterliggende motief, stelde het Openbaar Ministerie begin deze maand in het gerechtshof in Arnhem. De politie arresteerde na de ontvoering in totaal zeven verdachten uit het Rotterdamse en Brabantse woonwagenmilieu.

Vrijspraak

De rechtbank veroordeelde geen enkele verdachte voor de gijzeling. Een 61-jarige Rotterdammer en een 51-jarige Bredanaar kregen wel straf voor een poging tot afpersing van het slachtoffer. Ze kregen celstraffen van twee en 2,5 jaar. Het Openbaar Ministerie ging daarna in hoger beroep.

Bekijk hier het gemaakte filmpje van de ontvoering in Nunspeet.

 1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
  PREMIUM

  Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

  Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.
 2. Politici en ondernemers hebben gemengde gevoelens bij verhuizing restaurant Joris naar Veluwetransferium in Nunspeet
  PREMIUM

  Politici en onderne­mers hebben gemengde gevoelens bij verhuizing restaurant Joris naar Veluwe­trans­fe­ri­um in Nunspeet

  Meerdere ondernemers beten zich de afgelopen jaren stuk op het Veluwetransferium in Nunspeet. Plannen om bij het parkeerterrein een horecagelegenheid te bouwen, draaiden ofwel op niets uit of werden flink ingekapseld. De beoogde verhuizing van restaurant Joris naar het Veluwetransferium, leidt daarom tot gemengde gevoelens bij politici en ondernemers.

Veluwe