Celstraffen tot zes jaar geëist in zaak ontvoering Doornspijker Ronald Maurits

VideoDe officier van justitie heeft vandaag celstraffen van twee keer 6 jaar, 2,5 jaar, 1,5 jaar en 9 maanden geëist in de zaak van de ontvoering van Ronald Maurits uit Doornspijk. Tegen een zesde verdachte werd vrijspraak geëist.

De ontvoering van Maurits op 2 december 2016 werd gefilmd door een buurtbewoner. Onder bedreiging van een pistool werd Maurits in een BMW gestopt. Hij wordt naar een loods gereden en vervolgens onder druk gezet.  Zijn bovenlichaam en zijn benen werden in cellofaan gewikkeld, waarna de met bivakmutsen getooide verdachten hem in brand dreigden te steken. Ook zijn hoofd werd afgeplakt met tape en overgoten met een vloeistof. De ontvoerders eisten geld van hem en dreigden ook zijn dochter te vermoorden. Diezelfde dag wordt hij geblinddoekt in de buurt van het Noord-Brabantse Drunen vrijgelaten.

Zwarte piet

In de rechtszaak die vandaag plaatsvond ontkende Tilburger Patrick J. , hoewel zijn DNA op het stuur van de auto werd gevonden, betrokken te zijn bij de kidnap. Hij verklaarde die dag zwarte piet te hebben gespeeld. Justitie eiste zes jaar cel tegen de Tilburger. Ook kreeg verdachte Sjang K. uit Breda een eis van zes jaar te horen. Hij speelde volgens justitie een prominente rol bij de ontvoering.

Kobus L. hoorde 2,5 jaar cel tegen zich eisen voor afpersing. De in Doornspijk wonende zakenman Maurits stapte pas drie maanden na zijn ontvoering naar de politie. Dat was omdat hij op zijn thuisadres brieven bleef ontvangen waarin op dreigende toon werd geëist dat hij tien miljoen euro zou betalen. 

Bertus K. uit Breda kreeg een eis van 18 maanden cel voor betrokkenheid bij de ontvoering. Bianca van der H., de enige vrouw, wordt vrijgesproken van betrokkenheid, maar ze moet als het aan de officier ligt wel 9 maanden zitten voor verboden wapenbezit.

Justitie eiste vrijlating voor Kobus. R. Zijn dna werd op een stuk tape gevonden, maar dit bewijs was volgens justitie niet eenduidig. 

Hervatting

Het proces wordt vrijdag en volgende week woensdag hervat. Dan moet een een 31-jarige Tilburger zich nog verantwoorden voor de rechter.

Volledig scherm
Politieagenten onderzochten de ontvoering aan de Oenenburgweg in Nunspeet. © ANP
  1. Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Je vaccinatie halen die je beschermt tegen infectieziekten? Dat kan je maar beter wél doen. Hoewel stafarts jeugdgezondheid Marjolein van der Laan van GGD Noord- en Oost-Gelderland ieders keuze respecteert, hoopt ze toch de vaccinatiegraad in haar werkgebied te verhogen. Een proef in zes gemeenten op de Noord Veluwe is een van de maatregelen. Van der Laan: ,,Alle jongeren die zijn opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie, krijgen de mogelijkheid andere gemiste vaccinaties alsnog te krijgen.”

Veluwe