Volledig scherm

Chinees restaurant in Nunspeet vecht nieuwe boete aan

DEN HAAG/NUNSPEET - Een Chinees restaurant in Nunspeet stapte donderdag naar de Raad van State tegen een boete van 36.000 euro wegens drie overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat de horecaondernemer al eerder tegen de lamp is gelopen. Om die reden werd de boete die normaal 8.000 euro per illegale werknemer bedraagt verhoogd naar 12.000 euro per werknemer zonder werkvergunning.

Opgeschort
De Nunspeetse restaurateur, die niet op de zitting verscheen, stelt dat hij 36.000 euro niet kan betalen. Minister Asscher heeft de invordering opgeschort in afwachting van de uitspraak in hoger beroep van de Raad van State. Het ging om drie Chinese koks die in december 2014 werden betrapt in de eenmanszaak. Een van hen verbleef illegaal in Nederland. Geen van de drie had de vereiste tewerkstellingsvergunning.

Jaarwinst
Het ministerie pakte aanvankelijk uit met een boete van 54.000 euro omdat de ondernemer de Wav al eerder heeft overtreden. De rechtbank Gelderland verlaagde de boete tot 36.000 euro. Het ministerie legt zich daar bij neer. Volgens de Chinese restaurateur gaat hij failliet als hij moet betalen. Het ministerie gelooft hem niet ondanks dat cijfers zijn overlegd van een marginale jaarwinst. Uitspraak van de Raad van State binnen zes weken.

Veluwe