Dood edelhert vormt stilleven in Veluws bos

videoDe kop van het slachtoffer heeft faunabeheerder Rein van Vemde er snel afgehaald, zodat die wellicht nog bij iemand aan de muur kan hangen. Maar de romp en de ledematen van het vermoedelijk acht jaar oude edelhert worden ergens diep in de natuur achtergelaten. ,,We maken dan een beginnetje, zodat roofdieren zich er tegoed aan kunnen doen. Na een paar weken is er niets meer van over."

Volledig scherm
Dood edelhert gevonden in de Waschkolk. foto Bram van de Biezen

Een fotograaf van deze krant en verschillende wandelaars vermoedelijk al eerder, troffen het hert vanochtend in de Waschkolk bij Nunspeet aan. Roerloos, met het stevige gewei nog puntig boven het water uitstekend. De politie werd gebeld en die schakelde op haar beurt Van Vemde van stichting Groennetwerk in. 

Natuurlijke dood

,,Dagelijks werk voor ons, hoewel je zo'n groot hert echt niet iedere week tegenkomt. Het is wel zonde, want dit dier werd waarschijnlijk jaren gevolgd door jagers en beheerders. Voor hen wordt het dan een bekende." Van Vemde verrichte sectie op het stoffelijk overschot. ,,Geen schotwonden, geen sporen van stroperij. Vermoedelijk een natuurlijke dood." Maar misschien dat een wond, opgelopen bij een mannelijke knokpartij tijdens de bronsttijd, het grote hert fataal is geworden. ,,Zo'n steekje kan een wond opleveren. Die wordt dan een ontsteking, waarna herten van nature een koele plek opzoeken. In dit geval het water."

Bacteriën 

Van Vemde nam zijn aanhanger mee om het dier te vervoeren. Goed aandrukken, want het paste allemaal maar net. Het hert wordt nu als biomassa teruggegeven aan de natuur, zoals dat heet. ,,Van het wild dat we aantreffen wordt zo'n 20 procent aangeboden voor consumptie. Al het overige wordt teruggelegd. Ergens diep in de bossen uiteraard, zodat we niet een dag later opnieuw een belletje krijgen." Het hert voelde al wat stijfjes aan en van enig leven of lichaamswarmte was nauwelijks iets meer te bespeuren. ,,Niet meer geschikt voor consumptie. Daar kunnen wel een miljoen bacteriën inzitten."

Veluwe