Volledig scherm
McDonald's. © ANP

Een McDonald’s bij Nunspeet! Check de tv-spot... Misleiding? ‘Ach, dit hoort een beetje bij reclame’

Video & PollIs het creatieve vrijheid of een broodje aap? Fastfoodketen McDonald’s tovert in een tv-reclame een enorme, grote gele ‘M’ boven de bossen bij Nunspeet. Een familie rijdt over de A28 en ziet dat kenmerkende uithangbord van het bedrijf. 

In werkelijkheid is die grote gele ‘M’ er helemaal niet. Die bestaat alleen in de tv-reclame.  

Een vergelijking met Google Maps laat er geen twijfel over bestaan: de laatste beelden van de reclame van McDonald’s zijn opgenomen op de A28 bij Nunspeet, in de richting van Zwolle. De hectometerpaaltjes komen overeen, net als een waarschuwingsbord aan de andere kant van de snelweg. Dit is dé plek van de opname. 

McDonald’s heeft de werkelijkheid van de locatie op meer punten aangepast voor de tv-reclame. Zo is het bord bij de afslag verdwenen. 

Tv-kijkers vragen het zich ook af. Zo reageert ‘Maarweloke’ op twitter of ‘het dan toch echt gaat gebeuren’, met een foto van het fragment erbij. 

Een woordvoerster van McDonald’s helpt de fastfoodfans snel uit de droom. ,,Die beelden zeggen niks over de komst van een vestiging’’, zegt ze.

Ze wil trouwens evenmin bevestigen dat de beelden bij Nunspeet zijn opgenomen. ,,Bij een reclame maken we op verschillende locaties beelden en die voegen we dan samen. Dus je kunt een beeld van een mast toevoegen. De creatieve vrijheid laat dit toe.’’ Volgens de woordvoerder is er dus geen sprake van misleiding. ,,Zeker niet’’, zegt ze. ,,Het is een samengesteld verhaal. Een soort storytelling, dus.’’

Details

Wilbert Schreurs, een historicus gespecialiseerd in reclame- en branchegeschiedenis, heeft op verzoek van De Stentor naar de reclame gekeken. ,,Het is grappig dat mensen zien dat er details niet kloppen. Maar dit hoort wel een beetje bij reclame’’, zegt hij. ,,Ik vind het geen schadelijke misleiding. Je kunt een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie, maar die zullen zich afvragen wie ermee wordt geschaad. Het meest bijzondere in dit filmpje vind ik nog dat er alleen een vader is. ‘Waar is de moeder’, denk ik dan.’’

Poll

McDonald’s 'verzint' een grote gele 'M' bij Nunspeet voor tv-reclame.

 • Ja, natuurlijk mag dat. Dat is creatieve vrijheid! (72%)
 • Nee zeg! Zo maken ze me blij met een dooie mus! (28%)
450 stemmen

De Stichting Reclame Code (SRC), waar ook de Reclame Code Commissie onder valt, heeft als doel de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van reclames te waarborgen. Woordvoerder Kirsten van Kleeff wil echter nog niet reageren op de beelden van McDonald’s: ,,Dan moet er eerst een officiële klacht over binnen komen. En vooralsnog hebben wij die niet ontvangen.’’

Bekijk hieronder de hele reclame:

Volledig scherm
Een still uit de video, waarop de grote M op de achtergrond is te zien boven de bossen. © YouTube- video McDonald's Nederland
Volledig scherm
De bocht van de A28, maar dan in het echte leven. © Google Maps/Streetview
 1. ‘Overdreven’ boete kwijtgescholden na boerenprotest bij politiebureau in Nunspeet
  PREMIUM
  Video

  ‘Overdreven’ boete kwijtge­schol­den na boerenpro­test bij politiebu­reau in Nunspeet

  De politie heeft een Nunspeetse boer vrijdagmiddag een verkeersboete kwijtgescholden nadat hij met een aantal andere boze boeren op trekkers verhaal kwam halen op het politiebureau in Nunspeet. De boer, Wicher van den Berg, kreeg de prent omdat hij geen zogeheten ‘afgeknotte driehoek’ voerde op zijn trekker toen hij als actievoerder appels ophaalde om uit te delen aan het publiek. ‘Niet handig, die bekeuring’, oordeelt de politie achteraf.

Veluwe