Volledig scherm
Wilde eend (foto ter illustratie). © Marten van Dijl

Eendenvanger Elspeet: 'onterecht aan de schandpaal genageld'

Hevig geschrokken is de eigenaar van MB-Agriservice uit Elspeet, maar ook best gepikeerd dat Animal Rights zijn bedrijf heeft neergezet als dierenmishandelaar pur sang. ,,Ik word onterecht aan de schandpaal genageld."

Ja, hij heeft de beelden gezien die een undercovermedewerker maakte en ja, er zijn enkele misstanden op te zien. Daarover wil Martijn ('liever geen achternaam, ik krijg nu al telefonische dreigementen') niet in discussie. Wel over de manier waarop Animal Rights de beelden van het vangen en opdrijven van eenden bij een eendenfokker naar buiten bracht. ,,Met naam en toenaam van mijn bedrijf. Ik ken die mensen op die beelden niet eens. Wij waren daar maar met twee vangers bezig; de rest was van een ander bedrijf. Maar ik krijgt de zwarte piet", zegt Martijn. ,,Wij zijn een gecertificeerd bedrijf en zouden onze eigen glazen ingooien als we er een zooitje van maken. Als er veel gewonde dieren bij de slachter aankomen, krijgen wij dat ook op ons bordje en huurt geen boer ons nog in."

Over het gooien met de eenden zegt hij: ,,Het lijkt lomp, maar een voor een neerleggen gaat niet; dan vliegen ze alle kanten op. Animal Rights heeft echt een vertekend beeld geschetst van ons werk. Kijk, dat doodtrappen van zo'n kuikentje kan echt niet, daar moet zo iemand flink op worden aangesproken, maar als je een hele dag filmt dan kan er iets tussen zitten dan niet helemaal goed gaat. Juist dat hebben ze er uitgeknipt en achter elkaar gezet." 

Veluwe