Elspeet bouwt enorme waterbunker in strijd tegen overstromingen

VIDEOEen indrukwekkende waterberging moet een einde maken aan wateroverlast in Elspeet. Onder de parkeerplaats bij de Dorpskerk kan straks 1250 kuub water worden ‘opgeslagen’. ,,Water op straat accepteren we’’, zegt wethouder Marije Storteboom. ,,Maar overlast niet.’’

Het is nu nog een machtig beeld, maar over enkele weken is het aan het oog onttrokken. Als een puzzel van 156 reuzentafels staan de betonnen elementen in het gigantische gat dat de voorbije maanden is gegraven naast de Dorpskerk. Elk zo’n twee meter hoog. Wat nu oogt als een tunnelstelsel, zal in het geval van een stortbui veranderen in een waterreservoir. De eerste delen zijn al bedekt met een laag zand en over een tijdje kan je hier gewoon weer parkeren.

  1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
    PREMIUM

    Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

    Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.

Veluwe