Gelderse politiek wil meer feiten over bomenkap langs A28 tussen Wezep en Harderwijk

VideoDe bomenkap langs de A28 leidt tot zorgen bij Provinciale Staten van Gelderland. De Statenleden lassen een speciale vergadering in over de gevreesde kaalslag tussen Wezep en Harderwijk. Over een afstand van 25 kilometer verdwijnen vrijwel alle naaldbomen en wordt flink gesnoeid in de middenberm.

Het overleg van woensdag moet meer feiten boven tafel krijgen. CDA, ChristenUnie, GroenLinks, VVD, PvdA en SGP nemen geen genoegen met de eerste uitleg van minister Cora van Nieuwenhuizen en Commissaris van de Koning John Berends dat de ingreep nodig is om de brand- en verkeersveiligheid op het traject te verbeteren. De zes partijen willen weten wat er exact gaat gebeuren, of de maatregelen noodzakelijk zijn en wat de gevolgen zijn. Bij de vergadering zijn deskundigen van Rijkswaterstaat aanwezig.

Klachten

Geluidsoverlast is een onderwerp dat bovenaan staat op de vragenlijst van het Wapenveldse CDA-Statenlid Hans van Ark, die tegen bomenkap is. Het geluid door langsrazende auto’s zou verder te horen zijn, omdat er dicht bij de weg minder bomen als buffer zijn. ,,Die klachten zijn er na eenzelfde ingreep langs de A1 bij Apeldoorn", weet Van Ark. Begin dit jaar werd flink gekapt tussen Stroe en Apeldoorn.

Afhankelijk van de uitkomst kunnen de politici gedeputeerde Peter Drenth oproepen om actie te ondernemen. Van Ark: ,,Er wordt gezegd dat Gelderland weinig kan doen, omdat de A28 een rijksweg is. Maar de gedeputeerde overlegt iedere maand met Rijkswaterstaat. Hij kan het standpunt van de provincie overbrengen.”

Volledig scherm
Er wordt eind dit jaar flink gekapt langs de A28 tussen Wezep en Harderwijk om de brand- en verkeersveiligheid te verbeteren. © Freddy Schinkel

Actie

Ook de lokale politiek op de Noord-Veluwe roert zich. Meerdere partijen in Oldebroek, Elburg en Nunspeet roepen hun gemeentebestuur op actie te ondernemen om een kaalslag te voorkomen. Binnenkort spreken de drie gemeenten en Harderwijk met de Veiligheidsregio. Die pleit voor een 80 meter brede brandsingel, waardoor de naaldbomen worden geveld - en op termijn worden vervangen door loofbomen.

Het gesprek is op initiatief van Nunspeet. ,,Het is wat ons betreft niet de bedoeling dat rigoureus wordt gekapt", zei wethouder Marije Stortenboom vorige week. Haar collega Bob Bergkamp uit Oldebroek maakt zich ook zorgen. Hij laat weten dat de ‘groene uitstraling’ en de ‘veiligheid’ wat hem betreft gecombineerd moeten worden. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal zei deze week dat zijn gemeente positief heeft geadviseerd. ,,Dat neemt niet weg dat er nog voldoende vragen zijn over de impact: Wat wordt gekapt? In welk tempo? Wat komt er voor terug? Ze moeten niet meer weghalen dan nodig is.”

  1. Verlaat verdriet geen taboe in Harderwijk: praten over uitgestelde pijn van ouderverlies in de jeugd
    PREMIUM

    Verlaat verdriet geen taboe in Harderwijk: praten over uitgestel­de pijn van ouderver­lies in de jeugd

    Beiden spreken uit eigen ervaring en alle twee willen ze niets anders dan het delen met anderen. Dus geven Désirée de Bruin (45) uit Harderwijk en Titia Liese (69) uit Nunspeet samen een lezing over ‘verlaat verdriet’. Een thema-avond over de pijn, de gevolgen en de erkenning van het verdriet dat mensen ervaren als ze voor hun 21ste al een of beide ouders zijn verloren door overlijden.

Veluwe