Volledig scherm
't Hul Noord in Nunspeet is een planningsgebied voor een nieuwe woonwijk met 450 tot 500 woningen. Rechts de bestaande woonwijk 't Hul en midden boven de nieuwe wijk Molenbeek. © Bram van de Biezen

Gemeente Nunspeet houdt voorkeursrecht op bouwgrond ‘t Hul Noord

't Hul Noord in Nunspeet kan een woonwijk worden. De Wet voorkeursrecht gemeenten is terecht over het gebied ingesteld. Dat heeft de rechtbank bepaald in een beroepszaak van een belanghebbende tegen dit besluit. 

Over 't Hul Noord woedt een heftige discussie sinds de gemeente in juli vorig jaar heeft bekendgemaakt deze locatie op het oog te hebben voor toekomstige plek van zo'n 450 tot 500 nieuwbouwwoningen. Daarvoor heeft de gemeente 40 hectare grond ‘geclaimd’ door daar het voorkeursrecht op te leggen.

In beroep gegaan

De gemeenteraad van de gemeente Nunspeet heeft een zogenaamde Wvg (Wet voorkeursrecht gemeenten) ingesteld voor ’t Hul Noord. Een belanghebbende is hiertegen in beroep gegaan. De rechtbank heeft  het beroep ongegrond verklaard, waarmee de gemeente Nunspeet in het gelijk is gesteld.

De gemeente heeft volgens de rechtbank op basis van bestaande cijfers voldoende aangetoond dat er woningbehoefte bestaat voor Nunspeet en daarom is de vestiging van de Wvg legitiem.

Noodzaak nog onvoldoende aangetoond

Hoewel de Wvg hiermee overeind blijft, betekent dat niet dat het gebied definitief bestemd wordt voor woningbouw. ‘t Hul Noord is afgelopen juni door het gemeentebestuur aangewezen als officiële woningbouwlocatie. Voor de gemeenteraad is dat vooralsnog een brug te ver. De noodzaak van een nieuwe woonwijk is volgens de fracties nog onvoldoende aangetoond.

Veluwe