Volledig scherm

Gondelbaan Veluwemeer komt dichterbij

DRONTEN/NUNSPEET - Een gondelbaan over het Veluwemeer gaat volgens initiatiefnemer Arie van der Mee 10 tot 15 miljoen euro kosten. Het is nog niet duidelijk of deze verbinding tussen Dronten en Nunspeet er komt, maar tot dusver is er veel enthousiasme. En krijgt het plan steeds meer vorm.

In december 2015 meldde de gemeente Dronten in gesprek te zijn over een gondelbaan, inmiddels liggen er een bidbook (‘Als een vogel over het Veluwemeer’) en een haalbaarheidsonderzoek. De politiek van Dronten spreekt hier donderdagavond achter gesloten deuren over. Burgemeester Aat de Jonge wil pas volgende week een reactie geven.

Voorbereidingskosten
Op voorhand melden Dronten en Nunspeet niet te willen meebetalen aan de bouw van de gondelbaan. Het bedrijfsleven zal de kosten moeten ophoesten. Wel zal de gemeente Dronten een bijdrage in de voorbereidingskosten overwegen, zo blijkt uit een brief van college aan gemeenteraad. De gemeente spreekt van een ‘icoon in het gebied’ die de recreatieve oostrand van Dronten een stuk aantrekkelijker zal maken.

Voordelen
Volgens Van der Mee, die als adviseur aan tafel zit, is de gemeente met diverse marktpartijen in gesprek. Hij beseft dat een gondelbaan een dure aangelegenheid is, maar wijst tevens op de financiële voordelen. „Dit levert banen op. Stel dat er 15 mensen komen te werken die nu nog een uitkering hebben. Dat scheelt je veel geld.”

Veluwe