Grote uitslaande brand verwoest boerderij in Hulshorst

Update & videoEen boerderij in Hulshorst is vanmiddag verwoest door een brand. Het gaat om een oude boerderij die is omgebouwd tot twee woningen.

De brand ontstond tegen 13.30 uur in het achterste deel van de omgebouwde boerderij aan de Brandsweg in Hulshorst. Op het moment van uitbraak waren er bewoners in het achterste deel aanwezig, maar zij konden zichzelf in veiligheid brengen. In het voorste gedeelte van de boerderij was op het moment van uitbraak niemand aanwezig. De brandweer rukte vanwege het rieten dak gelijk groots uit. Onder meer twee blusvoertuigen, twee tankwagens en een extra bluspomp werden ingezet. De brandweer heeft ook geprobeerd de inboedel te redden. Brandweermannen sjouwden onder meer schilderijen naar buiten.

Nablussen

Binnen een uur werd het  sein brand meester gegeven, maar daarna werd nog urenlang nageblust. ,,Het nabluswerk nam lange tijd in beslag omdat er een mogelijkheid was dat het vuur weer zou aanwakkeren’’, aldus Reint van de Bunte, die als Officier van Dienst de leiding had tijdens de bluswerkzaamheden. Tegen 17.20 uur zat het nabluswerk erop en konden de brandweermannen naar de kazerne terugkeren.

Beide delen van de woonboerderij kunnen als verloren worden beschouwd. ,,Beide delen zijn bij de brand ingestort’’, vervolgt Van de Bunte. De bewoners zijn elders ondergebracht.

Oorzaak

Het is nog gissen naar de oorzaak van de brand. Een onderzoeksteam van de brandweer gaat morgen proberen de toedracht van de brand te achterhalen. De Brandsweg was vanwege de hulpdiensteninzet enige tijd afgesloten voor verkeer.

Een boerderij in Hulshorst staat in de brand.
Volledig scherm
Een boerderij in Hulshorst staat in de brand. © Persbureau Heitink
Het dak van de boerderij is compleet verwoest door de brand.
Volledig scherm
Het dak van de boerderij is compleet verwoest door de brand. © Bram van de Biezen

Veluwe