Volledig scherm
Deze spoorwegovergang bij station Nunspeet (rechts) moet plaats maken voor een tunnel. © Bram van de Biezen

Herontwikkeling stationsgebied Nunspeet loopt half jaar vertraging op

De herontwikkeling van het stationsgebied in Nunspeet loopt een half jaar vertraging op. Aanvankelijk was het voornemen om de gemeenteraad in december te laten besluiten over het totale plan. Dat wordt nu uitgesteld tot juni 2020. ,,Zorgvuldigheid gaat voor snelheid’’, zegt wethouder Marije Storteboom.

De herontwikkeling van het stationsgebied wordt een mega-operatie, zoveel is al zeker. Het zal naar verwachting twee jaar duren om de klus te klaren en er is dertig tot 35 miljoen euro mee gemoeid. Voordat de werkzaamheden echt kunnen worden voorbereid, moet de gemeenteraad een ‘realisatiebesluit’ nemen. Daarin wordt alle benodigde informatie - ook over de financiën - samengevat om de raad definitief groen licht te kunnen laten geven.

Dat besluit zal echter niet - zoals voorgenomen - in de raadsvergadering van december aanstaande worden behandeld, maar in juni 2020. Of eerder, wanneer mogelijk, meldt de gemeente Nunspeet nu. Reden? ‘De nodige zorgvuldigheid in het voorbereidingsproces, de grondverwerving, het goed inzicht krijgen in de bodemgesteldheid, maar ook nader onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de gekozen variant (de bouwkosten stijgen maar door) dwingt de gemeente om uitstel te vragen’, stelt Nunspeet in een persbericht.

Verkeerschaos

Volledig scherm
Wethouder Marije Storteboom bij station Nunspeet. © Bram van de Biezen

Wethouder Marije Storteboom: ,,In het proces verandert er verder niets. We nemen alleen iets meer tijd om het realisatiebesluit grondig en zorgvuldig voor te bereiden. We blijven er met veel mensen heel hard aan werken, maar zorgvuldigheid gaat voor snelheid. Wat we in de voorbereiding moeten doen willen we goed doen. We willen beslist geen onaangename verrassingen achteraf.’’

De gemeenteraad van Nunspeet koos ruim een jaar geleden voor de duurste optie, waarin twee tunnels onder het spoor voor eens en altijd een einde moeten maken aan de verkeerschaos op de Elspeterweg. Daarnaast neemt de gemeente het Stationsplein onder handen. De verwachte kosten liggen tussen de dertig en 35 miljoen euro. 

Volledig scherm
Schetsontwerp van het stationsgebied in Nunspeet. © Gemeente Nunspeet

In de gekozen variant duikt de Elspeterweg onder het spoor door en wordt aan de andere kant aangesloten op de Industrieweg, ter hoogte van supermarkt Jumbo. De bestaande spoorwegovergang wordt opgeheven. Voor fietsers en voetgangers wordt een tweede tunnel aangelegd. De bedoeling is dat die onder het perron doorloopt.

Aanrijding met trein

De noodzaak om een tunnel onder het spoor aan te leggen, werd afgelopen zomer nog eens benadrukt toen een bejaard echtpaar met hun auto stil kwam te staan op het spoor. De twee inzittenden kwamen met de schrik vrij en bleven wonder boven wonder ongedeerd. Hun auto werd geramd door een trein. 

Verwacht wordt dat de werkzaamheden rond het station op z’n vroegst in 2021 beginnen.

Veluwe