Het bos kraakt en probeert de droge zomer te overleven. 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

videoDoor de lange droogte zijn bossen in de overlevingsstand geschoten. Boswachter Lennard Jasper laat ons de gevolgen zien. ,,Hier kunnen we alleen maar met grote ogen naar kijken.’’ Een krakende tocht door het droogste bos van Nederland.

In juli moet de bosgrond veren, je shirt hoort aan de stekels van een braamstruik te blijven haken. Het bos hoort enthousiast te ruiken. Maar dit hier is een doffe treurnis, de grond is dor en ingeklonken, overal liggen harde, verschroeide bladeren - het kraakt en het knapt alsof je door de chips loopt (in de kleuren naturel, bolognese en paprika).

  1. Tienduizenden accu’s in zeecontainers: Hoe moet het verder met de accuopslag van Stella in Nunspeet?
    PREMIUM

    Tienduizen­den accu’s in zeecontai­ners: Hoe moet het verder met de accuopslag van Stella in Nunspeet?

    Een jaar na de allesverwoestende brand in een accuopslag van Stella Fietsen in Nunspeet liggen nog altijd tienduizenden risicovolle fietsaccu's in zeecontainers. Omwonenden maken zich intussen zorgen over de noodopslag en de gevolgen van een nieuwe brand. Hoogleraar Ira Helsloot, dé autoriteit op het gebied van brand- en crisisbestrijding, stelt: ,,Dit is een onwenselijke situatie.” Stella en de brandweer benadrukken dat het gaat om ‘aanvaardbare risico's’.

Veluwe