Hoe het ooit imposante Landgoed Erica in Nunspeet in verval raakte

videoLandgoed Erica in Nunspeet is een puinhoop. Het terrein aan de Ericaweg oogt alsof het is gebruikt voor de opnames van de nieuwste Mad Max-film. Omwonenden zijn het zat. ,,Het is wachten op het moment dat de boel in de fik wordt gestoken. Wij houden ons hart vast.’’

Er was een tijd dat het landgoed, dat ligt verscholen in het bosgebied tussen de spoorlijn en de snelweg A28, grandeur uitstraalde. In 1903 werd op het terrein sanatorium Erica gerealiseerd, waar mensen werden ondergebracht die lijden aan tuberculose, toen nog een ziekte die veel slachtoffers maakte en waar geen medicijn tegen bestond. Het was een markant pand, dat later ook zou worden aangewezen als gemeentelijk monument.

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe