Honderden mensen geëvacueerd na grote brand in Nunspeet

videoEen bedrijfsverzamelgebouw in Nunspeet is woensdag in vlammen opgegaan. Omdat bij de zeer grote brand giftige stoffen zijn vrijgekomen, zijn mensen in de directe omgeving geëvacueerd. Mensen zijn opgevangen in een nabijgelegen sporthal.

Het gebouw aan de Hullerweg, aan de rand van het dorp op bedrijventerrein Lepelingen II, bood onderdak aan verschillende bedrijven, waaronder Stella Fietsen. De fabrikant van elektrische fietsen gebruikte het achterste gedeelte van het gebouw als opslagruimte voor fietsaccu's en batterijen. De loods van Stella Fietsen (de winkel van het bedrijf is elders in het dorp gevestigd) is uitgebrand en ook de rest van het gebouw mag als verloren worden beschouwd.

Ontruiming

Vanwege een hoop klachten over geïrriteerde ogen is 's avonds door burgemeester Breunis van de Weerd besloten de directe omgeving van de brandlocatie uit voorzorg te evacueren. Bewoners van de Mackaystraat en de Uitleg is dringend verzocht hun woningen te verlaten. Het gaat in totaal om zo'n 300 mensen. Voor mensen die niet bij familie terecht konden was sporthal De Brake opengesteld, aan de Oosteinderweg. Burgemeester De Weerd zegt dat er geen verplichting is voor de mensen om de woningen te verlaten: „Maar we vinden het wel belangrijk dat het gebeurt. We nemen het zekere voor het onzekere."

Volledig scherm
De smeulende resten van de verwoeste loods van Stella Fietsen in Nunspeet. © Stefan Verkerk

Martijn Biersteker en zijn vriendin Cynthia Huiskens wonen tegenover het brandpand. Zij hebben de hele middag uit de wind en dus ook uit de rook gestaan, maar hebben toch hun biezen gepakt. „We kunnen bij mijn vader terecht", zegt Huiskens. De moeder van Biersteker zat met haar woning wél in de rookwalm, aan de andere kant van het gebouw. Zij is verkast naar een camping. „Ze zit lekker in de sauna."

Rond 22.00 uur 's avonds waren er slechts drie mensen in de opengestelde sporthal. De pers was in de sporthal niet welkom. 

Nablussen

De brand brak rond 14.30 uur uit. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Volgens Robert Spijkerman van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) heeft de brandweer de brand aan het begin van de avond onder controle weten te krijgen. „Dat betekent dat de brand niet verder uitbreidt en we zijn begonnen met nablussen." 

Volledig scherm
De locatie van het gebouw. © Google Earth

Spijkerman zegt dat vanwege de aanwezigheid van fietsaccu's in het pand meteen gekozen is voor bestrijding van buitenaf, met het oog op ontploffingsgevaar. Voor waterwinning is extra materieel ingezet, bovenop een groot aantal blusvoertuigen. „Onze zorg is nu om de verbrande fietsaccu's veilig te stellen. Dat doen we door deze onder te dompelen in water met speciale kranen in bakken, die vervolgens afgesloten worden. Dit omdat er gevaarlijke stoffen, zoals zuren, in deze accu's zitten." 

Ook een appartement die aan het bedrijfsverzamelgebouw gekoppeld zit, is uitgebrand. De brandweer heeft nog een kat en twee cavia's uit de woning kunnen redden. Er vielen volgens Spijkerman geen gewonden, de mensen die zich in het gebouw bevonden konden tijdig vertrekken. „Het hele gebouw heeft grote schade opgelopen."

GRIP 3

De brand is in de loop van de middag opgeschaald naar GRIP2 (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure) en later, aan het begin van de avond, naar GRIP 3. Dat is de naam van de werkwijze waarmee bepaald wordt hoe de coördinatie tussen hulpverleningsdiensten verloopt. Bij GRIP3 gaat het om een incident waarbij goede afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk is, de burgemeester betrokken raakt en de gevolgen voor in een grotere regio merkbaar zijn.

Volledig scherm
Bij Stella Fietsen in Nunspeet woedt een uitslaande brand. © Stefan Verkerk
Volledig scherm
Brandweerlieden redden een kat uit de bedrijfswoning naast het pand van Stella Fietsen in Nunspeet. © Stefan Verkerk

De brandweer en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben aangekondigd metingen te doen met een mobiel laboratorium naar verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen in de rook. Volgens VNOG-woordvoerder Spijkerman  hebben tientallen mensen geklaagd over prikkende ogen. De VNOG geeft als advies om - bij klachten - de ogen te spoelen met water. „Er zijn nog steeds mensen in benedenwinds gebied die zich in de buitenlucht begeven. Dat is niet verstandig, want er zijn zeer waarschijnlijk schadelijke stoffen vrijgekomen. Ga dus alsjeblieft naar binnen."

Veluwe