Volledig scherm
De vlag in top, de pannen op het dak: woensdag werd het hoogste punt van de vleermuistoren in Nunspeet bereikt. © Bram van de Biezen

Hoogste punt vleermuistoren Nunspeet bereikt

NUNSPEET - De eerste bewoners kunnen zich gaan huisvesten in de nieuwe Nunspeetse wijk Molenbeek. Woensdagmiddag werd het hoogste punt bereikt van de vleermuistoren.

Liefst 5,5 meter hoog is het gevaarte, dat werd ontworpen door drie studenten van het Deltion College uit Zwolle.

Begin volgend jaar wordt de nieuwe woonwijk Molenbeek uit de grond gestampt, bestaande uit tweehonderd woningen. In het kader van de Flora- en Faunawet moeten compenserende maatregelen worden getroffen in verband met de aanwezigheid van vleermuizen.

Volgens gemeenteambtenaar Dirk Verheij is de toren geschikt gemaakt voor een groot aantal 'gebouw bewonende' vleermuissoorten zoals de dwergvleermuis, de laatvlieger, ruige dwergvleermuis en meervleermuis. De eerste twee varianten zijn destijds in het plangbied aangetroffen, net als de roze vleermuis.

Alle vleermuizensoorten in Nederland zijn wettelijk beschermd, ook soorten die vrij algemeen voorkomen. "De praktijk zal in de komende jaren uitwijzen in hoeverre de soorten als laatvlieger en gewone dwergvleermuis of zelfs de grootoorvleermuis zich er thuis voelen", stelt de gemeente.

Veluwe