Kulturhus Elspeet niet omgebouwd tot gezondheidscentrum

ELSPEET - Het Kulturhus Elspeet wordt niet omgebouwd tot gezondheidscentrum. Omnia Wonen, eigenaar van het pand, ziet af van de plannen omdat ze financieel niet haalbaar blijken.

Omnia en huisarts J.A. Peters uit Garderen hebben er maanden over gesproken, maar vinden het nu 'maatschappelijk onverantwoord'. Ze zeggen 'erg teleurgesteld in de uitkomst' te zijn.

Het Kulturhus in Elspeet bestaat vijf jaar. Diverse huurcontracten liepen af en dus ging Omnia op zoek naar andere inkomsten. De afgelopen maanden was ze in gesprek met de huisarts uit Garderen over de verkoop van de helft van het Kulturhus. Dat zou dan verbouwd moeten worden tot eerstelijns gezondheidscentrum. Behalve de praktijk van Peters zouden daar dan ook een tandarts, een apotheek, een verloskundige, een logopedist en Icare komen.

'Het Kulturhus is een relatief nieuw gebouw en gezien de kosten die gepaard gaan met een intensieve verbouwing, wordt het totale kostenplaatje van de aanvangsinvesteringen te hoog voor Peters en daarmee maatschappelijk onverantwoord', meldt Omnia Wonen in een persbericht. 'Ondanks de positieve grondhouding van de gemeente heeft hun meedenken niet geleid tot een oplossing. Omnia Wonen en Peters zijn erg teleurgesteld in de uitkomst, maar kijken wel terug op een open en constructieve wijze van samenwerken.'

Het Kulturhus blijft door de afgeketste plannen haar oorspronkelijke functie behouden: een gebouw voor de Elspeetse gemeenschap. "Omnia gaat in gesprek met het bestuur van het Kulturhus om te kijken hoe het gebouw ook in de toekomst haar functie en plek in de samenleving kan behouden."

Huisarts Peters bezint zich volgens Omnia op wat hij nu gaat ondernemen, mede in overleg met de andere zorgpartijen. "De zorg in Elspeet moet toch gewaarborgd zijn in de toekomst, het liefst op een centrale plek in het dorp en met de huidige solo-praktijken lijkt dit geen haalbare optie. De heer Peters is van mening dat ook de gemeente Nunspeet hierin haar verantwoordelijkheid dient te nemen."

Veluwe