De moeflon lijkt verdwenen van de Noord-Veluwe. De exoot is al een jaar niet meer gezien in de buurt van Vierhouten. Als oorzaak wordt de wolf aangewezen.
Volledig scherm
PREMIUM
De moeflon lijkt verdwenen van de Noord-Veluwe. De exoot is al een jaar niet meer gezien in de buurt van Vierhouten. Als oorzaak wordt de wolf aangewezen. © Staatsbosbeheer

Moeflon is een jaar spoorloos op de Noord-Veluwe: Uitgeroeid door de wolf?

Is vrees waarheid geworden? De moeflon lijkt verdwenen van de Noord-Veluwe. De exoot is al een jaar niet meer gezien. Als oorzaak wordt de wolf aangewezen. Met het wilde schaap verdwijnt een natuurlijke grazer, waardoor Staatsbosbeheer sinds kort met een eigen kudde de Noorderheide bij Vierhouten op gaat.

,,Voorheen kon ik de heide oplopen en zag ik altijd wel een moeflon. Maar in het afgelopen jaar heb ik er geen een meer gezien", zegt boswachter Lennard Jasper. In de buurt van Vierhouten leefden zo’n vijftig moeflons.  In Gelderland leven in totaal ongeveer 275 moeflons. De meeste op De Hoge Veluwe. Het nationaal park beschermt hen tegen de wolf met een omstreden hek.

Veluwe