Volledig scherm
Billie Eilish treedt op tijdens de tweede dag van de 27e editie van muziekfestival A Campingflight to Lowlands Paradise. © ANP

Noord-Veluwe klaagt minder: 70 meldingen van geluidsoverlast door Lowlands

Op de Noord-Veluwe zijn dit weekend zeventig meldingen binnengekomen van geluidsoverlast door Lowlands. Dat zijn er 45 minder dan vorig jaar over het driedaagse festival bij Biddinghuizen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de windrichting.

De meldingen kwamen binnen op een speciaal telefoonnummer van de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek. ,,De meldingen kwamen met name binnen uit het gebied tussen Doornspijk en Elburg en gaan over de zaterdagavond- en nacht", weet Wob Meijering, woordvoerder van de gemeente Nunspeet. Het is voor het tweede jaar op rij dat de Noord-Veluwse gemeenten op deze manier de overlast inventariseren. 

Geluidsmetingen

Op de Noord-Veluwe zijn in het afgelopen weekend op meerdere plekken geluidsmetingen verricht. Die werden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. De rapportage van deze metingen, inclusief een overzicht van de meldingen, wordt volgende week verwacht. 

Een melding is geen officiële klacht. Die moet worden ingediend bij de Omgevingsdienst Flevoland. Hoewel Walibi een vergunning heeft voor Lowlands, kan het voor geluidsoverlast zorgen. Met de meldingen en rapportages in de hand willen de Noord-Veluwse gemeenten met de gemeente Dronten in gesprek over festivals in de polder.

Veluwe