Volledig scherm
Het leggen van poppy-kransen is een traditie geworden. © Bram van de Biezen

Nunspeet herdenkt met Poppy Day gevallenen van Eerste Wereldoorlog

VIDEOOnder andermaal grote belangstelling werden zondagmiddag in Nunspeet de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en conflict nadien herdacht. Bij de zogenaamde cenotaaf werden kransen gelegd.

Poppy Day heet het in het Verenigd Koninkrijk en deze herdenkingsceremonie wordt altijd gehouden op 11 november. In Nunspeet gebeurt dat op de zondag die het dichtste bij de elfde ligt, in Epe een dag eerder. Aan de ceremonie bij de Britse Oorlogsgraven op de begraafplaats Nunspeet-oost verlenen de Seaforth Highlanders hun medewerking. Ook de Britse ambassade  werd vertegenwoordigd en burgemeester Breunis van de Weerd was aanwezig.

Bij de cenotaaf - de propeller van een neergestort Engels vliegtuig, dat als gedenkteken bij de Britse Oorlogsgraven staat - werden (poppy)kransen gelegd. De klaproos staat centraal in het beroemd geworden oorlogsgedicht ‘Flanders Fields’ van de uit Canada afkomstige John McCrae, die in 1914 als legerarts naar het front in België was afgereisd. Hij zag de klaproos bloeien op de slagvelden en zo groeide de bloem tot hét symbool van de hulp aan oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden.

Poppy Day in Nunspeet wordt georganiseerd door het Contact Oud Mariniers, de Bond van Wapenbroeders en de Vereniging van Oud Militairen en Veteranen.

Bekijk hieronder beelden die we vorig jaar bij de herdenking maakten:

Veluwe