Burgemeester Breunis van de Weerd
Volledig scherm
Burgemeester Breunis van de Weerd © Gemeente Nunspeet

Nunspeet is even niet gastvrij: ‘Oproep om thuis te blijven geldt ook voor vakantiegasten’

Nunspeet is een gastvrije gemeente, maar nu even niet. ,,De oproep om zo veel mogelijk thuis te blijven, geldt ook voor vakantiegasten en toeristen’’, schrijft burgemeester Breunis van der Weerd in een open brief aan zijn inwoners.

Sinds eind vorige week is vakantievieren op de Veluwe zo goed als onmogelijk. Zodra er sprake is van gedeelde toiletten of andere gezamenlijke voorzieningen is verblijf op een camping verboden, in elk geval tot 6 april. Een beslissing die ondernemers begrijpen, maar ook rauw op het dak valt. Aan de vooravond van het start van het kampeerseizoen moeten ze rap gasten afbellen. Duizenden euro’s aan investeringen voor coronamaatregelen blijken voor niets.

Discussie

De burgemeester heeft begrip voor de discussie, schrijft hij. Maar Van der Weerd wijst op het belang van de maatregelen: ,,Laten we ons maximaal inspannen om door het opvolgen van de maatregelen de kans op verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook bedrijven en ondernemers nemen hun verantwoordelijkheid voor hun personeel en nemen maatregelen, al is dat soms best moeilijk.”

Om ondernemers in de toeristische sector te steunen, wordt de aanslag voor toeristenbelasting over 2019 met zeker twee maanden uitgesteld. Ook wordt de voorlopige aanslag over 2020 niet opgelegd. Deze factuur valt normaal gesproken in juni op de mat en is gebaseerd op de aanslag over vorig jaar.

Verdrietige week

Van der Weerd kijkt terug op een ‘verdrietige week’ met meerdere sterfgevallen en een groeiend aantal besmettingen. Met 52 geregistreerde besmettingen is Nunspeet naar verhouding de zwaarst getroffen gemeente op de Noord-Veluwe na Heerde. ,,Een onwerkelijke situatie’’, omschrijft hij het dagelijks leven.

Veluwe