Volledig scherm
PREMIUM
Surfoever Hoge Bijssel in Nunspeet. Rechts de opstapplaats van de fietspont. © Van de Biezen

Nunspeet krijgt mogelijk openbaar strand langs Veluwemeerkust

Er wordt serieus nagedacht over de aanleg van een openbaar strand bij Surfoever Hoge Bijssel, aan het Veluwemeer in Nunspeet. Gebiedseigenaar Leisurelands, stichting Gastvrije Randmeren en de gemeente zijn daar momenteel over met elkaar in gesprek. 

Het is een langgekoesterde wens van het Nunspeetse gemeentebestuur om ergens langs de Veluwemeerkust een openbaar strand aan te leggen. Er kan op dit moment weliswaar al op verschillende plekken een duik worden genomen. Zo beschikken vakantieparken Bad Hoophuizen en De Oude Pol over een strandje dat ook toegankelijk is voor niet-gasten. Het zijn echter geen openbare badplaatsen, zoals het Strandeiland in Harderwijk en Strand Horst in Ermelo dat bijvoorbeeld zijn. 

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe