Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Nunspeet verlaagt lasten afval en riool, maar gooit de ozb flink omhoog

Huishoudens in de gemeente Nunspeet betalen volgend jaar minder voor de afvalinzameling. Op jaarbasis gaat om het enkele euro's. Toch is de belastingverlaging opvallend, omdat de overige gemeenten op de Noord-Veluwe juist meer kosten in rekening brengen. In Heerde stijgt het tarief zelfs met 20 procent.  

Daar staat tegenover dat woningbezitters in de gemeente Nunspeet volgend jaar ruim 8 procent meer kwijt zijn aan onroerende zaakbelasting (ozb). Voor een woning waarvan de WOZ-waarde is vastgesteld op 190.000 euro, betaalt de eigenaar in 2020 176,51 euro, wat neerkomt op een stijging van ongeveer 13 euro. 

Niet alleen de afvalstoffenheffing gaat omlaag, ook voor het gebruik van het riool worden minder kosten in rekening gebracht. Wie in de gemeente Nunspeet een huis bezit met een WOZ-waarde van 246.000 euro, is in 2020 143 euro kwijt aan rioolheffing; 4 euro minder dan dit jaar. 

‘Goed gevoel’

Wethouder Leen van der Maas (financiën) zegt een ‘goed gevoel’ te hebben over het voorstel. ,,Ondanks de forse financiële uitdagingen zijn we in staat om de belastingdruk voor onze inwoners, bedrijven en toeristen relatief laag te houden’’, zo laat hij weten in een persverklaring. 

Veluwe