Volledig scherm
PREMIUM
In april 1945 werd de Veluwe bevrijd. Deze foto, waarop Veluwse meisjes poseren met Canadese soldaten, is genomen in Harderwijk. © Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe

Nunspeet viert 75 jaar bevrijding met herdenkingen, voorstellingen en een fietstocht

Ook in Nunspeet wordt de komende maanden uitgebreid stilgestaan bij 75 jaar bevrijding. Gisteravond is het voorlopige programma gepresenteerd, dat komende zaterdag wordt afgetrapt met de Hans Blankenberg Memorial Tour.

Nunspeet werd op 19 april 1945 bevrijd. Op die dag vaardigde burgemeester Hendrik Michiel Martens een proclamatie uit, waarin hij onder meer het volgende verklaarde: ‘gezien het leed, dat geleden is, gedragen wij ons als echte Nederlanders, door ons niet aan losbandigheid over te geven. Daartoe wordt door mij bepaald, dat de herbergen moeten worden gesloten’. 

  1. ‘Overdreven’ boete kwijtgescholden na boerenprotest bij politiebureau in Nunspeet
    PREMIUM
    Video

    ‘Overdreven’ boete kwijtge­schol­den na boerenpro­test bij politiebu­reau in Nunspeet

    De politie heeft een Nunspeetse boer vrijdagmiddag een verkeersboete kwijtgescholden nadat hij met een aantal andere boze boeren op trekkers verhaal kwam halen op het politiebureau in Nunspeet. De boer, Wicher van den Berg, kreeg de prent omdat hij geen zogeheten ‘afgeknotte driehoek’ voerde op zijn trekker toen hij als actievoerder appels ophaalde om uit te delen aan het publiek. ‘Niet handig, die bekeuring’, oordeelt de politie achteraf.

Veluwe