Volledig scherm
Recreatiebungalows op de Veluwe worden niet altijd gebruikt voor recreatie, maar ook voor permanente bewoning. Het programma Vitale Vakantieparken is opgezet om de vakantieparken weer om te vormen tot recreatiebedrijven. © Hemmy van Reenen

Nunspeet vindt Onwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken 'risicovol' en doet niet mee

De gemeente Nunspeet doet niet mee aan de Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken (OMVV). Dat hebben burgemeester en wethouders vandaag besloten.

De provincie Gelderland wil met elf Veluwse gemeenten de Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken opzetten. Doel is om verpauperde vakantieparken aan te pakken, permanente bewoning tegen te gaan en de parken weer om te vormen tot recreatiebedrijven. De provincie Gelderland trekt er vier miljoen euro voor uit. Maar Nunspeet vindt het te 'risicovol' en doet dus niet mee. De andere tien gemeenten zijn al wel akkoord. 

,,Het college vindt het plan op dit moment onvoldoende voldragen", meldt de gemeente Nunspeet in een persbericht. ,,Ook is er geen breed politiek draagvlak hiervoor in de Nunspeetse gemeenteraad." Het college van burgemeester en wethouders wil eventuele deelname heroverwegen als het 'systeem van de ontwikkelingsmaatschappij' over twee jaar verder is uitgewerkt.

Risicovol

De gemeente Nunspeet betwijfelt of op het opkopen en vervolgens opknappen van verpauperde vakantieparken een taak van de overheid is. ,,Het proces van learning by doing, dat uitgangspunt is voor de bedachte constructie van de Ontwikkelingsmaatschappij, wordt op dit moment als risicovol gezien. Eventuele risico's zijn onvoldoende in beeld. Het stadium waarin de plannen nu verkeren, wordt dan ook te vroeg gevonden voor besluitvorming."

Nunspeet wil meer helderheid over de risico's en vindt bijvoorbeeld het bedrijfsplan en de organisatiekosten nog niet concreet genoeg. Ook zouden er eerst afspraken over bijvoorbeeld investeringen, resultaatverplichtingen en een 'meer uitgewerkte samenwerkingsagenda' gemaakt moeten worden.

Provincie

De provincie Gelderland vindt het een belangrijk project en gaat er ook mee door, laat woordvoerder Rianne Tol van gedeputeerde Bea Schouten weten. ,,We kijken uit naar de ondertekening met de andere tien gemeenten op 29 oktober in Putten."

In de Nunspeetse gemeenteraad werd een maand geleden al geconstateerd dat de OMVV nog 'te vaag' is. ,,Er ligt geen bedrijfsplan en concrete doelstellingen ontbreken", zei Arie van de Pol (SGP). En: ,,Ook is volstrekt onduidelijk wat de financiële risico's zijn voor de deelnemende gemeenten."

Evaluatie

Wethouder Marije Storteboom hecht eraan te benadrukken dat Nunspeet wel 'pal blijft staan' achter het Programma Vitale Vakantieparken. ,,Slechts bij dit onderdeel zetten we onze vraagtekens. Maar we blijven graag betrokken bij de gesprekken die voortvloeien uit de samenwerkingsovereenkomst van de OMVV met het oog op de evaluatie binnen twee jaar. En we blijven actief meedoen aan het revitaliseren van vakantieparken."

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe