Volledig scherm
De Regenboogvlag werd maandagavond overhandigd aan burgemeester Breunis van de Weerd (l.). © Ruben Schipper Fotografie

Nunspeetse SGP-burgemeester neemt Regenboogvlag in ontvangst

Het is in Nunspeet dramatisch gesteld met de acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen of transgenders (lhbt'ers). Dat is althans wat de lokale PvdA/GroenLinks signaleert. De partij overhandigde maandagavond daarom een Regenboogvlag aan burgemeester Breunis van de Weerd (SGP). 

,,Met deze actie willen we het onderwerp op de agenda zetten", zegt Sander Kouwenberg van de PvdA/GL. ,,Er is op dit moment namelijk geen enkele aandacht voor. De lokale politiek heeft zelfs nog nooit een discussie gevoerd over de positie van de lhbt-gemeenschap in Nunspeet. Daar willen wij verandering in brengen."

Volgens Kouwenberg is er namelijk sprake van veel verborgen leed. ,,Homo's krijgen op school of werk te maken met scheldpartijen. Kerkgangers krijgen van hun dominee te horen dat ze hulp moeten zoeken, bijvoorbeeld door een gebedsgenezer te raadplegen. Sommige homoseksuele jongeren in Nunspeet geven zelfs aan 'liever in de kist dan uit de kast te komen'."

Startsein

Het aanbieden van de Regenboogvlag is volgens Kouwenberg dan ook niet louter van symbolische betekenis. ,,Het is tevens het startsein om als gehele gemeenschap en gemeenteraad, ondanks verschillende religieuze en culturele achtergronden en denkbeelden, ervoor te zorgen dat iedereen zich in Nunspeet thuis kan en mag voelen."

Burgemeester Van de Weerd was bereid mee te werken aan de actie. ,,Ook deze gemeenschap maakt onderdeel uit van de Nunspeetse samenleving. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in ons dorp. Daarom heb ik de vlag in ontvangst genomen."

Eigenlijk wilde PvdA/GL dat de Regenboogvlag komende donderdag, tijdens de internationale 'Coming-Outdag', wordt gehesen bij het gemeentehuis aan het Marktplein. Dat zag burgemeester Van de Weerd echter niet zitten. ,,Zoiets wil ik niet op eigen houtje beslissen. Ik vind dat de gemeenteraad zich daar eerst over moet buigen."

De burgemeester is niet per se gekant tegen een bredere discussie over de positie van lhbt'ers in Nunspeet. ,,Zolang dat maar gebeurt op een waardige manier waarbij alle meningen worden gerespecteerd. In onze regio is het nou eenmaal een gevoelig onderwerp. Daar moet je rekening mee houden." 

Veluwe