Heidi van het Elspeets Fanfare Korps (EFK).
Volledig scherm
Heidi van het Elspeets Fanfare Korps (EFK). © Clubheld van het Jaar

Onmisbare Heidi van Elspeetse fanfare genomineerd voor Clubheld van het Jaar

Heidi van de Ridder van het Elspeets Fanfare Korps (EFK) is de Gelderse genomineerde voor de titel Clubheld van het Jaar. Deze landelijke verkiezing wordt mede georganiseerd door de Rabobank, het AD en deze krant. De verkiezing is in het leven geroepen om vrijwilligers van sport- of cultuurverenigingen in het zonnetje te zetten.

Heidi is vrijwilliger bij het EFK, dat resideert in Nunspeet. Zij neemt het in de verkiezing op tegen genomineerden uit de elf overige provincies. Onder hen  is ook Peter de Zeeuw, vrijwilliger van Koninklijke UD uit Deventer, die genomineerd is namens Overijssel.

Een deskundige jury maakt de winnaar bekend op 17 december tijdens een feestelijke uitreiking van de award.

‘Zeer schaars’

Heidi is bij haar vereniging coördinator van het slagwerkensemble en promoot daarnaast dreumes- en peutermuziek. Zij is volgens het juryrapport altijd te vinden bij EFK, dat dit jaar honderd jaar bestaat.

Iedere club kon een vrijwilliger nomineren met daarbij een motivatie. In die van Heidi zeiden leden van haar club: ‘Iemand als zij is zeer schaars. Ze betekent zoveel voor onze vereniging. Bestaansrecht voor onze slagwerkgroep zou nagenoeg nihil zijn geweest zonder haar, zij heeft er in haar eentje voor gezorgd dat we meer dan dertig jeugdleden binnen onze slagwerkgroep hebben’.

Oplegger geregeld

Volgens een ander lid benadert Heidi pro-actief scholen en ouders voor leerorkesten of acties in het muziekonderwijs, promoot zij dreumes- en peutermuziek en is zij altijd in het verenigingsgebouw om docenten te verzorgen met koffie en eventueel wat anders.

,,Hierdoor staat er een zeer actieve en betrokken jeugdgroep. Maar ook voor senioren regelt zij veel. Zij heeft zelfs geregeld dat de vereniging gebruik kan maken van een oplegger indien er optredens buiten het verenigingsgebouw zijn. Heidi is goud waard voor ons! En niet alleen voor ons. Ook voor andere verenigingen en het muziekonderwijs in Elspeet.’’

Feest voor de hele club

Nederland telt 50.000 stichtingen en verenigingen. Zij vormen het grootste sociale netwerk van ons land en zijn ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken en waar talent opgeleid én ontdekt wordt.

Sport- of cultuurclubs kunnen niet bestaan zonder vrijwilligers en iedere club heeft wel een vrijwilliger die zich altijd moeiteloos inzet en onmisbaar is. Of het nou gaat om administratieve taken, het opbouwen van het podium, bardiensten draaien of het geven van trainingen, niks is te veel voor de clubheld.

Om deze helden in het zonnetje te zetten, is de verkiezing Clubheld van het Jaar in het leven geroepen. Hierbij kon iedere club deze ‘supervrijwilliger’ nomineren.

De uiteindelijke Clubheld van het Jaar wint behalve een award, ook een feest voor de hele club.

Veluwe