Volledig scherm
Van links af Hans van Renselaar, Rein van Klompenburg en Hans en Adrie Reijs. Op de achtergrond de weilanden waarin mogelijk een woonwijk wordt gebouwd. © Bram van de Biezen

Ophef na claim op grond 't Hul Noord in Nunspeet

Nunspeet heeft dringend behoefte aan extra woningen. Althans, dat beweert het college van burgemeester en wethouders. De gemeente heeft ten noorden van de Hullerweg daarom alvast veertig hectare landbouwgrond geclaimd. Dit tot afgrijzen van de bewoners van het gebied, die bang zijn dat ze hun prachtige uitzicht kwijtraken.

Hans van Renselaar, Rein van Klompenburg en Hans en Adrie Heijs kregen de schrik van hun leven toen begin juli een brief van de gemeente op de mat viel, waarin stond te lezen dat het voorkeursrecht wordt gevestigd op een deel van hun grond. Dat houdt in dat als zij hun eigendom willen verkopen, zij dat eerst moeten aanbieden aan de gemeente.

Hoewel het college benadrukt dat nog niets in beton is gegoten, is deze claim gedaan met het doel om ten noorden van de Hullerweg ('t Hul Noord) een nieuwe woonwijk te realiseren. Wethouder Jaap Groothuis liet maandagavond in ieder geval weinig ruimte voor twijfel. ,,Binnen vier jaar moet de schop de grond in", erkende hij desgevraagd tegenover de gemeenteraad.

Zwaar geschut

Dat het college direct zwaar geschut inzet, komt doordat het speculanten de pas af wil snijden, aldus Groothuis. ,,We ontvingen signalen dat er in het gebied ontwikkelaars actief zijn die grond willen kopen." Als de gemeente te lang wacht, moet zij straks de hoofdprijs betalen voor een vierkante meter, zo vreest het college.

In 't Hul Noord is volgens het college ruimte voor de bouw van zo'n 800 huizen. Wethouder Groothuis zei maandagavond dat Nunspeet dringend extra woningen nodig heeft. Prognoses zouden dat volgens hem uitwijzen. ,,In de woonvisie, die na de jaarwisseling wordt gepresenteerd, wordt daarover meer duidelijkheid gegeven."

Natuurgebied

De bewoners van de Hullerweg begrijpen niet dat het college het vizier richt op 'dit prachtige natuurgebied'. ,,Er zijn in het dorp nog zat alternatieve locaties voorhanden", zeggen Renselaar, Klompenburg en Heijs. ,,Neem de omgeving rondom de Kijktuinen. Waarom moet een van de laatste stukjes agrarisch Nunspeet de nek om worden gedraaid? Dat is toch enorm zonde?"

Mocht het absoluut noodzakelijk zijn om in 't Hul Noord woningen te realiseren, dan verzetten de omwonenden zich daar naar eigen zeggen niet tegen. ,,Maar die noodzaak is niet aangetoond", vindt Van Klompenburg.

Daarnaast steekt het de bewoners dat de gemeente de claim op slechts een deel van hun gronden heeft gelegd. ,,Alleen op onze stukjes weiland", zeggen Van Renselaar en Reijs. ,,Ons eigendom is doormidden gehakt. Zonder dat weiland, raken we onze woning nooit kwijt, mochten we dat willen. Het is onderdeel van het totaalpakket. Je koopt toch ook geen auto zonder motorblok?"

Dagbesteding

Van Renselaar verliest bovendien de mogelijkheid een hobbyboerderijtje voor zijn dochter aan te leggen, dat dienst doet als dagbesteding. ,,Want de grond waarop de schuur moet worden geplaatst, is geclaimd door de gemeente."

Later deze maand neemt de gemeenteraad een besluit over de beoogde vestiging van het voorkeursrecht. 

Veluwe