Volledig scherm
Joris in Nunspeet © Google Maps/Streetview

Politiek Nunspeet: restaurant Joris móet behouden blijven

Restaurant Joris aan de Elspeterweg in Nunspeet moet blijven bestaan. De iconische eetgelegenheid mag niet verdwijnen als het stationsgebied compleet op de schop gaat. Dat vinden alle fracties in de Nunspeter gemeenteraad. 

Alle fracties - ook de coalitiepartijen - gaven aan dat het van cruciaal belang is dat het voortbestaan van Joris zeker wordt gesteld. Die opdracht heeft het college maandagavond alvast meegekregen.

Daarmee lijkt Joris voorlopig het grootste struikelblok voor het miljoenenplan. Zowel coalitie als oppositie is bereid diep in de buidel te tasten voor de vernieuwing van het stationsgebied, zo bleek , tijdens de vergadering van de commissie Ruimte. Want dat de huidige situatie te wensen overlaat, daar zijn vriend en vijand het wel over eens.

Tunnel

De oplossing voor de verkeerschaos op de Elspeterweg, die vrijwel dagelijks dichtslibt, lijkt te zijn gevonden in de vorm van een tunnel onder het spoor. De toegangsweg richting het dorp wordt een stukje naar het westen verplaatst en aangesloten op de Industrieweg, ter hoogte van supermarkt Jumbo. De bestaande spoorwegovergang wordt opgeheven. Voor fietsers en voetgangers wordt een tweede tunnel aangelegd. De bedoeling is dat die onder het perron doorloopt.

Er zijn de afgelopen maanden nog meerdere varianten uitgewerkt, maar de voorkeur van de gemeenteraad gaat uit naar de optie met de twee tunnels, hoewel deze oplossing het duurste is. Het college van burgemeester en wethouders houdt rekening met minimaal 24 miljoen euro. Van de gemeente zou een bijdrage van zo'n 10 miljoen euro worden verwacht. Een noodzakelijk offer, vinden alle fracties.

Niet lekker

Maar het zit de partijen niet lekker dat de gekozen variant ten koste lijkt te gaan van restaurant Joris. Volgens het college wordt gezocht naar een alternatieve locatie voor de horecagelegenheid. Uit de emotionele oproep die eigenaar Pedro Bruines gisteravond deed, blijkt dat er nog geen oplossing is gevonden.

Later deze maand neemt de gemeenteraad een besluit over de gekozen variant. Stemmen de fracties hiermee in, dan wordt de twee tunnel-oplossing nader uitgewerkt. Maar ook dan ligt nog niets vast, benadrukt het college.

In de maag

,,Al meer dan een halve eeuw zit het gemeentebestuur met dit dossier in de maag", constateerde Koos Meijer, fractievoorzitter van CDA Nunspeet. De leider van de grootste oppositiepartij juicht dan ook toe dat er eindelijk een concreet plan ligt. Al mag daar wat het CDA betreft best aan gesleuteld worden, mocht dat nodig zijn. Niets is in beton gegoten, vindt de partij.

Veluwe