Volledig scherm
© Creative Commons

Proson en Inclusief Groep gaan fuseren

NUNSPEET - De sociale werkvoorzieningsbedrijven Inclusief en Proson gaan fuseren. De hoofdvestiging van de Inclusief Groep is gevestigd in Nunspeet, Proson in Ermelo en is onderdeel van blindeninstituut Bartiméus. De gemeenteraden moeten nog wel instemmen met de fusie. Inclusief voert de sociale werkvoorziening uit voor de gemeenten Nunspeet, Elburg, Nijkerk, Putten, Ermelo en Harderwijk.

Eind vorig jaar hebben de betrokken gemeenteraden de kaders vastgesteld waaraan een fusie moet voldoen. Het bereikte resultaat is daarmee in overeenstemming. Naast financieel voordeel, ontstaan er meer kansen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Mensen die werkzaam zijn voor Proson kunnen in de nieuwe organisatie aan het werk blijven in het huidige pand op het terrein van Sonneheerdt. Hiervoor wordt een deel van het pand gehuurd van Bartiméus voor een periode van tien jaar en moet jaarlijks een kwart miljoen aan huur worden betaald.

Winst
De Inclusief Groep is één van de weinige sociale werkvoorzieningen die winst maakt. Dat maakt ook dat over een royaal eigen vermogen wordt beschikt van bijna negen miljoen euro en een werkkapitaal van ruim 4,8 miljoen euro. Proson leidt sinds kort ook geen financiële verliezen meer. Een deel van de financiële middelen wordt, als het advies van de werkgroep wordt overgenomen, wel teruggestort naar de deelnemende gemeenten.

Het plan is zo veel mogelijk opdrachten van de deelnemende gemeenten binnen te hengelen. Er is hiervoor inmiddels een afdeling postbezorging opgezet. Daarnaast werkt het onderdeel Gresbo in veel gemeentelijke plantsoenen.

Veluwe