Volledig scherm
In de gemeente Nunspeet ligt de vaccinatiegraad op 77,5 procent. Archiefbeeld ter illustratie. © ANP

PvdA/GL waarschuwt voor mazelenuitbraak in gemeente Nunspeet

De uitbraak van mazelen op een kinderdagverblijf in Den Haag, leidt tot bezorgdheid bij de fractie van PvdA/GroenLinks in Nunspeet. In het Veluwse dorp ligt de vaccinatiegraad namelijk op slechts 77,5 procent, ver onder het landelijk gemiddelde (92 procent). Daar kleven grote risico's aan, meent de partij. 

PvdA/GL wijst erop dat de kans op een mazelenuitbraak groter is in een omgeving met een lage vaccinatiegraad. De partij wil daarom van het college van burgemeester en wethouders weten of de GGD al meldingen binnen heeft gekregen van mazelenbesmetting in de gemeente Nunspeet. 

Volgens de PvdA/GL is het de verantwoordelijk van de gemeente om ervoor te zorgen dat de vaccinatiegraad wordt verhoogd. De fractie vraagt het college wat het gaat doen om dat te bereiken. 

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe