Volledig scherm
De bestaande schaapskooi aan de Stakenbergseweg in Elspeet. © Bram van de Biezen

Schaapskooi Elspeet wil verhuizen naar nieuwe locatie: ‘oude onderkomen voldoet niet meer’

De schaapskooi in Elspeet heeft haar zinnen gezet op een verhuizing naar een nieuw onderkomen, bij voorkeur ergens aan de rand van de heide. De Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet is daarom een zoektocht gestart naar een nieuwe locatie. 

Volgens de stichting voldoet het bestaande onderkomen aan de Stakenbergseweg niet meer aan de eisen van deze tijd. De stal is vochtig en slecht geïsoleerd, wat ‘ongezond en onplezierig is voor zowel mens als dier’, zo staat te lezen in een plan dat de stichting gisteren heeft aangeboden aan het Nunspeetse college van B&W. Ook is de kooi te klein, verkeert het houtwerk in slechte staat en voldoet het gebouw niet aan de moderne eisen op het gebied van milieu. 

Wat eveneens meespeelt, is de onhandige locatie van de bestaande schaapskooi. De stal zit ingeklemd tussen woningen, middenin het dorp Elspeet. Er is amper parkeerruimte, mogelijkheden om uit te breiden zijn er niet en bovendien bevindt de kooi zich op grote afstand van de Elspeter heide, het werkgebied van de schapen. Herder Daphne van Zomeren zei eerder deze maand nog tegen deze krant dat de dieren regelmatig noodgedwongen op de heide moeten overnachten, omdat het te ver lopen is naar de stal. Met de terugkeer van wolf naar de Veluwe, brengt dat onnodige risico's met zich mee.

Lokale partijen

De stichting wil hoe dan ook in Elspeet blijven. Daarom worden meerdere lokale partijen betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe locatie, waaronder de Dorpsvereniging, Elspeet Vitaal en het Elspeets Museum. De voorkeur van de Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet (SSGN) gaat uit naar een plekje aan de rand van de heide. Verder moet het nieuwe onderkomen de kudde in staat stellen te groeien van 350 naar 400 schapen. 

Deze uitbreiding van het aantal dieren, is volgens de stichting nodig om het beheer van de Elspeter heide naar behoren te kunnen uitvoeren. Het gebied heeft een oppervlak van ruim 1100 hectare. Dat is te groot voor de 350 Elspeter schapen. Daarom huurt de gemeente Nunspeet op dit moment met enige regelmaat een extra kudde in voor het heidebeheer. Als de Schaapskudde Elspeter Heide kan groeien in omvang, is dat volgens SSGN  in de toekomst niet langer nodig. 

Prijskaartje

De stichting heeft becijferd dat aan verhuizing naar een nieuw onderkomen een prijskaartje hangt van om en nabij de 650.000 euro. Een derde daarvan verwacht zij zelf te kunnen ophoesten. De overige 400.000 euro moet via andere wegen bij elkaar worden gesprokkeld. Daarvoor doet SSGN onder meer een beroep op de gemeente. In de eerste helft van 2020 moet er een concreet plan liggen. Daarna ligt de bal bij het Nunspeetse college. Dat zal zich dan uit moeten spreken over de wensen van de schaapskudde. 

Als alles meezit, kan de nieuwe schaapskooi in het voorjaar van 2021 worden geopend. 

Veluwe