Volledig scherm
Wielerronde Elspeet © Marco Jansen

Smits wint wielerronde van Elspeet

Florian Smits uit Dinxperlo heeft de 29ste ronde van Elspeet gewonnen. In de sprint bleef hij Wiebe Scholten en Andries Weening voor. Nunspeter Arjan Hofman probeerde het in de laatste ronde enkele keren maar kwam niet weg en miste het podium.

De koers over 100 kilometer met liefst 116 deelnemers werd al snel bepaald door een sterk drietal, dat al na drie ronden ontsnapte. Patrick Bos, Rens te Stroet en rode truidrager Hans Dilling reden kilometers lang voorop. Hun voorsprong liep al snel op van een halve minuut tot 45 seconden tot bijna een minuut.

Het peloton reageerde met nog twaalf ronden te gaan en halveerde het gat tot een halve minuut. Maar het werd pas echt spannend voor de leiders toen een groep van zeven de achtervolging inzette met onder andere Hartthijs de Vries, Coen Rijpma, Wiebe Scholten, Martijn Veling en Martijn Dijkstra.

Zij reden het gat met de leiders dicht, waar Dilling zich al had laten terugvallen. Vijf ronden voor het einde was alles weer bij elkaar. Het publiek in Elspeet kreeg een spannende apotheose te zien.

In de laatste kilometers wist opnieuw een groep weg te rijden: Martijn Dijkstra, Arjan Hofman, Wiebe Scholten, Florian Smits, Martijn Dijkstra, Andries Weening en Coen Rijpma. Zij pakten twintig seconden op het peloton.

In de laatste ronde probeerde Nunspeter Hofman weg te komen, maar dat werd gepareerd. Uiteindelijk was de zege voor Smits.

Arjan Arentsen hield zijn leiderstrui al was hij tijdens deze ronde onopvallend aanwezig. Dat gold niet voor Hans Dilling, die zijn rode puntentrui steviger om de schouders kreeg. Rens te Stroet won de leidersprijs. 

Volledig scherm
(Vlnr) Wiebe Scholten (2), Florian Smits (1) en Andries Weening (3) © Marco Jansen
  1. Beveiligster Claudia (33) uit Ermelo switcht naar de ouderenzorg, met dank aan oma
    PREMIUM

    Beveilig­ster Claudia (33) uit Ermelo switcht naar de ouderen­zorg, met dank aan oma

    Van het in toom houden van opdringerige hooligans in de Amsterdam Arena, naar het bijstaan van dementerende senioren. Het is nogal een carrière-switch die Claudia Hoksberg (33) uit Harderwijk onlangs nam. Ze is een van de 174 gastheren en -dames die Zorggroep Noordwest-Veluwe heeft kunnen inlijven dankzij extra overheidsgeld. Hun taken zijn tweeledig: het werk van verplegend personeel verlichten en het leven van de bewoners veraangenamen.

Veluwe