Spinselmot pakt Nunspeet in (maar niet iedereen is blij met dat cadeau)

videoAan de Kuntzestraat in Nunspeet zijn ze er mooi klaar mee.  Bij sommige woningen is het alsof de maden er over de oprit kruipen. Het blijkt echter om de zogenaamde spinselmotten te gaan.

Volledig scherm
Duizenden spinselmotten in bomen aan de Kunzestraat. Foto van de Biezen

Die hebben in totaal zes bomen veroverd in de woonwijk. Dat levert fraaie plaatjes op. Een soort winterlandschap in de lente.  Maar de bewoners is het een doorn in het oog. Het krioelt immers van de motten voor hun deur. Soms zelfs letterlijk. Niet alleen een vies gezicht, ook een griezelig idee. ,,Ja, je zult begrijpen dat het bij ons aardig begint te jeuken als je dit ziet'', zegt Gerbert Eikenaar als hij op de motten wijst die op de banden zitten van de onder de carport geparkeerde fietsen.

Geen zorgen

Volgens de gemeente hoeft hij zich echter geen zorgen te maken. 'Dit is een normaal verschijnsel in de maanden mei en juni, dat ieder jaar weer de kop opsteekt. De rupsen weten in mum van tijd hele bomen in te pakken met grote witte dekens van zijden draden. Deze rupsen zijn onschadelijk voor de mens en vaak ook de boom', reageert de gemeente op Facebook. Men moet ze niet verwarren met de wel schadelijke eikenprocessierups. 

Woordvoerder Wob Meijering van de gemeente Nunspeet laat weten dat de spinselmot maandag bestreden wordt. 

Volledig scherm
Spinselmotten zorgen voor mooie plaatjes aan de Kuntzestraat in Nunspeet. De bewoners zijn er echter minder blij mee. © Arnoud Heins

Veluwe