Volledig scherm
De restanten van de opslagloods worden gesloopt. © Bram van de Biezen

Stella moet zelf onderzoek naar bodemvervuiling bij brandpand Nunspeet betalen

Fietsenfabrikant Stella moet zelf het bodemonderzoek betalen waaruit moet blijken of de grond onder en rondom het brandpand in Nunspeet vervuild is. Op 11 juli brandde een opslagloods met zesduizend fietsaccu’s uit.

De gemeente Nunspeet heeft juridisch laten onderzoeken wie er verantwoordelijk is voor het onderzoek en wie daartoe opdracht moet geven. ,,Stella kan door de gemeente verplicht worden’’, laat woordvoerder Wob Meijering weten. ,,Maar dwang is niet nodig, want Stella voelt zich verantwoordelijk voor deze stap.’’ Desondanks is er een last onder dwangsom verstuurd.

Op 11 juli brandde aan de Hullerweg in Nunspeet een opslagloods met zesduizend fietsaccu’s uit. Maandag is in opdracht van pandeigenaar Bram ten Hove begonnen met de sloop van de restanten van het pand. Dat neemt naar verwachting zo’n twee weken in beslag.

Grondwater

Het onderzoek laat ook nog wel even op zich wachten. ,,Eerst moet er een onderzoeksopzet komen.’’ Zowel de gemeente Nunspeet als de Omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV) houden bij het verdere onderzoekstraject een stevige vinger aan de pols. ,,Want dit moet goed gebeuren’’, zegt Meijering.

Volgens de ODNV was het onderzoek niet dusdanig urgent, dat het onmiddellijk uitgevoerd had moeten worden, zo gaf Meijering eerder al aan. ,,We hebben vrij snel na de brand omwonenden geadviseerd om grondwater niet te gebruiken voor consumptie. Nu is eerst van belang: zit er vervuiling in de grond, waar en en welke mate.’’ Om die vraag goed te kunnen beantwoorden zal het onderzoek zich niet beperken tot alleen het perceel waarop de loods stond. ,,Dat zal zeker breder zijn’’, beaamt Meijering.

Veluwe