Volledig scherm
PREMIUM
Negen van de twaalf meesters van de Petraschool in Nunspeet: Jiddo Knol, Chris Korteweg, Alexander Westerbroek, Henk Ockerse, Jaco Foppen en Edwin Vierhout (staand, vlnr). Op de voorste rij (zittend/hurkend vlnr): Martijn van der Weerd, Gerdt van Boven en Sven Drost. © Bram van de Biezen

Tekort aan meesters? Niet op de Petraschool in Nunspeet!

De scholen zijn deze week weer begonnen op de Veluwe. Op de Petraschool in Nunspeet beginnen ze het jaar met maar liefst twaalf meesters. ,,Opvallend", vindt meester Foppen. Want landelijk hebben de vrouwen al jaren ruimschoots de overhand in het basisonderwijs.

Komt het doordat ze zulke knappe juffen hebben? Of zit er bewust beleid achter? Bij de Petraschool hebben ze zelf ook al geconstateerd dat er in verhouding erg veel mannen werken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was vorig jaar maar achttien procent van de leerkrachten in het basisonderwijs man en de jaren ervoor was dat zelfs nog minder. Maar bij de Petraschool in Nunspeet, dat zo'n driehonderd leerlingen heeft, telt het team van 36 docenten maar liefst twaalf mannen.

  1. Zweefvliegclub Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvlieg­club Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen ziet steeds meer deuren voor zich dichtslaan. Aan de plannenmakerij voor verhuizing naar de omgeving van Nunspeet moest plotseling een einde komen door een gewijzigd standpunt van de gemeente en daaroverheen een onverwacht bezwaar van de luchtmacht. Bovendien werd een bezwaar tegen de plaatsing van windmolens pal langs het eigen vliegveld verworpen. Een reëel alternatief voor de Flevolandse zweefvliegers lijkt er niet te zijn. „Na vijf jaar praten zijn we nog geen steek verder”, zegt voorzitter Joop Ramaekers.

Veluwe