Volledig scherm
Het huis van de overvallen eigenaar van de Witte Wieven, zijn auto's, en forensisch medewerkers van de politie. © Arnoud Heins

Tot 7 jaar celstraf geëist tegen overvallers bungalowpark De Witte Wieven in Nunspeet

Tegen de vijf verdachten van een overval op een bungalow bij bungalowpark De Witte Wieven in Nunspeet worden celstraffen van 6 tot 7 jaar geëist. In augustus vorig jaar stormden gemaskerde overvallers gewapend de woning binnen. Ze eisten geld en spullen van de eigenaar en zijn vriendin. Het 10-jarige zoontje van het gezin belde vanuit zijn slaapkamer familie.

Toen de jongen, die een kast in zijn slaapkamper was ingevlucht, zijn kamer uit liep kwam hij een onbekende overvaller tegen. Hij kreeg een hand voor zijn mond zodat geschreeuw werd voorkomen en zijn telefoon werd afgepakt. 

Het jochie was vreselijk bang en zeer angstig tijdens het voorval, vertelde een afgevaardigde van slachtofferhulp. Het heeft grote gevolgen gehad voor de jongen. ,,Hij verkeerde een tijd lang in permanente paniek en angst. Durfde lange tijd niet alleen naar buiten en kon amper praten over de gebeurtenis. Er is vastgesteld dat hij kampt met PTTS.’’

De vijf verdachten zijn Julius L. (67) uit Amsterdam, Ayesha M. (28) zonder vaste woon- of verblijfplaats, Carlos H. (37) uit Voorburg, Robin van de K. (41) uit Nunspeet en Wiles S. (40) zonder vaste woon- of verblijfplaats. 

Forse celstraffen geëist

De door de OvJ geëiste celstraffen variëren van zes tot zeven jaar. Van der K. uit Nunspeet was als enige niet bij de overval aanwezig, maar wordt door de OvJ gezien als ‘intellectuele dader’, omdat zijn informatie tot de overval leidde. Tegen hem is 6 jaar geëist. Voor Ayesha M. geldt dezelfde strafeis. Voor de drie overige mannen wordt zeven jaar geëist, mede omdat ze in het verleden al betrokken waren bij soortgelijke delicten. Het voorarrest van de verdachten wordt ervan afgehaald. 

Tijdens de zitting kwam nieuwe informatie naar boven. De OvJ stelde dat een familielid van de parkeigenaar boos is vanwege een erfeniskwestie. Hij gaf informatie aan verdachte van der K., die met het familielid bevriend is. Dat leidde volgens de OvJ uiteindelijk tot de overval. Het familielid is geen verdachte, maar mogelijk volgt er nieuw onderzoek. 

Verdachten ontkennen

Tegenover de rechter ontkenden de vijf verdachten allemaal betrokken te zijn geweest bij de overval, om uiteenlopende redenen. Ayesha M. zegt dat ze in de woning was, maar dat ze dacht dat het om een ‘in scène gezette’ overval ging, om de verzekering op te lichten. S. en H. beweren helemaal niet bij de overval te zijn geweest. De auto van H. was uitgeleend en daar lagen nog spullen van S. in. 

Verdachte Van der K., die Nunspeet op zijn duimpje kent, zou  vanuit Amsterdam zijn meegereden naar Nunspeet in een auto, maar uitgestapt zijn bij de Jumbo in het dorp. Julius L. zegt dat hij bij van de K. in de auto zat. Hij was op het park, maar stelt dat het om ‘een betalingsopdracht’ ging en niet om een overval. Hij wil niet zeggen van wie die opdracht kwam.

Vrijdag staat het pleidooi van de advocaten van de verdachten gepland.  Uitspraak volgt op 17 oktober.

Verslaggever Sjoerd Hartholt is bij de zaak aanwezig. Volg hieronder zijn live-verslag:

 1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
  PREMIUM

  Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

  Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.
 2. Politici en ondernemers hebben gemengde gevoelens bij verhuizing restaurant Joris naar Veluwetransferium in Nunspeet
  PREMIUM

  Politici en onderne­mers hebben gemengde gevoelens bij verhuizing restaurant Joris naar Veluwe­trans­fe­ri­um in Nunspeet

  Meerdere ondernemers beten zich de afgelopen jaren stuk op het Veluwetransferium in Nunspeet. Plannen om bij het parkeerterrein een horecagelegenheid te bouwen, draaiden ofwel op niets uit of werden flink ingekapseld. De beoogde verhuizing van restaurant Joris naar het Veluwetransferium, leidt daarom tot gemengde gevoelens bij politici en ondernemers.

Veluwe