Volledig scherm
Landgoed Erica Nunspeet © Arnoud Heins

Twee arrestaties voor drugshandel vanuit kraakpand Nunspeet

updateTwee mannen zijn deze week gearresteerd in verband met drugshandel vanuit de gekraakte directeurswoning op landgoed Erica in Nunspeet. Dat meldt de politie.

Na de arrestaties heeft burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet het kraakpand gesloten voor een jaar. Woensdagavond is hier door de politie hard- en softdrugs gevonden en is drugshandel geconstateerd. Ook werd een in onderdelen gedemonteerd vuurwapen gevonden. Volgens de gemeente was er al geruime tijd sprake van overlast en illegale activiteiten.

De politie kwam op het spoor van de drugshandel toen zij een auto controleerde in Nunspeet. Uit de auto kwam volgens de politie een sterke henneplucht. Ook zagen ze verschillende gebruikersvoorwerpen voor drugs. De bestuurder, een man van 29 jaar uit Hulshorst, bleek verschillende soorten drugs (zowel soft- als harddrugs) bij zich te hebben. Uit onderzoek bleek dat de man de drugs uit het kraakpand op Landgoed Erica in Nunspeet‬ had opgehaald en de bedoeling had om deze door te verkopen. De man is aangehouden en de drugs zijn in beslag genomen.

Amfetamine

De politie is vervolgens het kraakpand op het landgoed binnengevallen. De agenten vonden diverse soorten soft- en harddrugs zoals cocaïne, xct--pillen, amfetamine, hasj, wiet en MDMA-kristallen. Ook troffen ze (luchtdruk)wapens, munitie en een groot geldbedrag aan. Deze zijn in beslag genomen.

De bewoner, een 40-jarige man uit Nunspeet, is aangehouden en overgebracht naar het arrestantencomplex in Apeldoorn. 

Opluchting

Bij omwonenden van het landgoed overheerst opluchting nu het kraakpand gesloten is. Dat zegt Irma Elgersma, voorzitter van de Stichting STA (Spoorlijn, Transferium en A28). Deze stichting vertegenwoordigt de bewoners van de buurt. ,,We hebben regelmatig klachten gemeld over de overlast op landgoed Erica. Als stichting hebben we bij de gemeente gevraagd om meer actie. Het is goed dat er nu een ontknoping is door de politie-actie en het doorpakken van de burgemeester door het pand een jaar op slot te zetten.” 

Elgersma vertelt dat ze vrachtwagens heeft zien rijden met hekken om het terrein af te sluiten. ,,We willen nu wel weten wat er gedaan wordt om tot een permanente oplossing te komen. Ik sprak een buurtbewoonster die de angst uitsprak dat er alsnog brand gesticht wordt, net als eerder in het hoofdgebouw Valentijn gebeurde.” 

Nieuwbouw

Landgoed Erica is eigendom van de Adriaan van Erk Groep. Deze projectontwikkelaar uit Bergambacht werkt hard aan plannen voor nieuwbouw op de locatie aan de Ericaweg in Nunspeet. ,,We zijn er heel hard mee bezig, maar de gemeente moet wel meewerken", zegt woordvoerder Betty Verkaart van het bedrijf. Over de sluiting van het kraakpand kan Verkaart geen verdere informatie geven. ,,Mijn directeur heeft gisteren een telefoontje gehad hierover, maar wat er precies gebeurd is en wat de consequenties zijn is nu nog volledig onduidelijk.”

  1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
    PREMIUM

    Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

    Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”

Veluwe