Uitzonderlijke onderscheiding voor Nunspeetse wielrenster

videoKersvers Europees kampioene veldrijden Annemarie Worst is vanavond onderscheiden met het waarderingsteken van de gemeente Nunspeet. Burgemeester Breunis van de Weerd reikte haar tijdens een druk bezochte huldiging in multicultureel centrum Veluvine de bijbehorende zilveren sierspeld en een bronzen beeldje met parel uit, gemaakt door kunstenares Monique Spapens.

De feestelijke avond was al aangekondigd, maar de toekenning van deze onderscheiding was voor Annemarie een grote verrassing.

Het gemeentelijk waarderingsteken wordt slechts in heel bijzondere gevallen toegekend als ,,blijk van grote waardering en erkentelijkheid”, benadrukte Nunspeets eerste burger. Hij onderstreepte dit nog met de mededeling dat hij sinds hij in Nunspeet de ambtsketen draagt al circa 25 koninklijke onderscheidingen heeft uitgereikt, maar nu pas voor de tweede keer deze gemeentelijke blijk van waardering.

Droom

De pas 22-jarige Annemarie Worst versloeg begin deze maand op een technisch lastig cyclocross parcours onder andere meervoudig wereldkampioene wielrennen Marianne Vos. Dat het haar ook nog lukte solo te finishen maakte in binnen- en buitenland grote indruk. ,,Dit is echt een droom. Ik wist dat het kon, maar alles moest goed gaan. Als dat dan ook lukt, is het echt supergaaf”, zei ze na haar gouden race tegen sportverslaggevers ter plekke.

De huldiging van vanavond werd georganiseerd door de gemeente Nunspeet en Annemaries oude Toerclub De Volharding. Jeugdleden gaven de succesvolle wielrenster chocoladeletters cadeau, die samen de naam van deze club in beeld brachten.

De Europees kampioene zette na het verlaten van de zaal nog heel wat keren haar handtekening op een wielershirt. “Het was prachtig”, deelde ze bij de uitgang mee, nog steeds een beetje beduusd van de staande ovaties die haar ten deel vielen en alle complimenten.

Burgemeester Breunis spelt de zilveren sierspeld op bij Annemarie Worst.
Volledig scherm
Burgemeester Breunis spelt de zilveren sierspeld op bij Annemarie Worst. © Bram van de Biezen

Veluwe