Bloemen op verse graven in Hasselt. De stad wordt net als Nunspeet en Heerde hard getroffen door het coronavirus.
Volledig scherm
Bloemen op verse graven in Hasselt. De stad wordt net als Nunspeet en Heerde hard getroffen door het coronavirus. © Pedro Sluiter

Veertig inwoners van Nunspeet overleden aan corona

Zo’n veertig inwoners van de gemeente Nunspeet zijn overleden door corona. Dat schrijft burgemeester Breunis van der Weerd in een open brief. ,,Meer dan de helft daarvan zien we in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Daar zijn geen woorden voor. Wat een verdriet.”

Precies een maand geleden werd de eerste besmetting vastgesteld. Het ging om een man in Elspeet. Sindsdien grijpt het virus snel om zich heen in de gemeente Nunspeet. Samen met Heerde hoort het bij de zwaarst getroffen gemeenschappen op de Veluwe. 

Zorgen en angst

Die impact ziet Van der Weerd terug, schrijft de burgemeester. ,,Ik zie littekens in onze samenleving, waar het coronavirus zo hard heeft toegeslagen. Ik proef zorgen en angst. Maar ik proef ook de wil om er samen doorheen te komen.”

Verslappen in het naleven van de maatregelen die verspreiding van het virus moeten voorkomen, is geen optie, waarschuwt Van der Weerd. ,,Ontmoeten we elkaar te veel, dan is alle inzet voor niets geweest”, doelt hij ook op het beperken van sociale contacten in het paasweekend.

De circa veertig overlijdens die Van der Weerd meldt, zijn tot 7 april. In Heerde werd het aantal overledenen vorige week rond de 25 geschat.

Burgemeester Breunis van de Weerd
Volledig scherm
Burgemeester Breunis van de Weerd © Gemeente Nunspeet
  1. Botten horen kraken en een angstaanjagend letselrapport: ‘We mogen van geluk spreken dat Andrew hier vandaag zit’
    PREMIUM

    Botten horen kraken en een angstaanja­gend letselrap­port: ‘We mogen van geluk spreken dat Andrew hier vandaag zit’

    Een getuige die botten hoort kraken en een officier van justitie die angstig wordt van het letselrapport. Hendrik V. sloeg de 25-jarige Andrew bewusteloos op straat, vroeg aan getuigen of er nog ‘leven in zat’ en schopte daarna nog eens hard in zijn gezicht. Dat bleek op de zitting in de rechtbank in Zutphen. ‘We mogen van geluk spreken dat het slachtoffer hier vandaag zit.’

Veluwe