Volledig scherm
PREMIUM
Luchtfoto kampeercentrum Saxenheim in Vierhouten. Foto zou in 1935 zijn genomen. © Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe

Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB. 

Was de Veluwe er niet geweest, dan had Nederland waarschijnlijk nooit het kampeervirus opgelopen. Kort na de Eerste Wereldoorlog werd de basis voor het latere massatoerisme al gelegd, toen de eerste vakantiegangers met hun geïmproviseerde tentjes richting de Veluwe trokken. Dikwijls tot grote verbazing van de lokale bevolking, die zich afvroeg wat die stadse lui in vredesnaam bezielde. Het duurde echter niet lang voordat het besef doordrong dat er een aardige boterham viel te verdienen aan die rare kampeerders. En in 1925 werd in Vierhouten de eerste camping op de Veluwe geopend: Saxenheim (zie kader). 

 1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
  PREMIUM

  Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

  Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.
 2. Politici en ondernemers hebben gemengde gevoelens bij verhuizing restaurant Joris naar Veluwetransferium in Nunspeet
  PREMIUM

  Politici en onderne­mers hebben gemengde gevoelens bij verhuizing restaurant Joris naar Veluwe­trans­fe­ri­um in Nunspeet

  Meerdere ondernemers beten zich de afgelopen jaren stuk op het Veluwetransferium in Nunspeet. Plannen om bij het parkeerterrein een horecagelegenheid te bouwen, draaiden ofwel op niets uit of werden flink ingekapseld. De beoogde verhuizing van restaurant Joris naar het Veluwetransferium, leidt daarom tot gemengde gevoelens bij politici en ondernemers.

Veluwe