Volledig scherm
© RV - buurtbewoonster

Verdachten ontvoering van Doornspijker verschijnen voor de rechter

Een ruzie in de drugswereld was eind vorig jaar vermoedelijk de reden voor de gewelddadige en opzienbarende ontvoering van Ronald Maurits uit Doornspijk. Donderdag staan zeven verdachten voor de rechter in een eerste pro forma-zitting. De verdachten verschijnen dan voor het eerst in het openbaar.  

Maurits werd begin december in Nunspeet klemgereden, uit zijn wagen gesleurd en ontvoerd. Een omwonende filmde het hele gebeuren waarop drie gemaskerde mannen te zien zijn. Maurits werd diezelfde dag in het Brabantse Drunen vrijgelaten. Met het openbaar vervoer keerde hij huiswaarts waar hij het onderzoeksteam van de politie aantrof. 

Mishandeld

Zeven verdachten werden in februari aangehouden, zes mannen en één vrouw. Ze komen uit Brabant en Zuid-Holland. Claudia Maurits vertelde kort na de ontvoering tegen de Stentor dat haar man mishandeld werd en dat gedreigd werd hem in brand te steken. Volgens het ANP zouden de ontvoerders eveneens gedreigd hebben de dochter van het koppel op te zoeken als Ronald Maurits naar de politie stapte. 

10 miljoen

Maurits stelde aanvankelijk dat het persoonsverwisseling betrof. De politie beschouwde dit scenario als weinig geloofwaardig. Zij kwam de verdachten op het spoor doordat de bedreiging en afpersing na de ontvoering niet stopten. Ontvoerders bleven aandringen bij Maurits en een zakenpartner, die niet werd ontvoerd, voor het betalen van 10 miljoen euro en het afgeven van drugs. Uiteindelijk deden twee zakenlieden aangifte. 

Donderdag is de eerste pro forma-zitting. Vijf hoofdverdachten zitten in voorarrest. Onder hen is de 36-jarige Bianca van der H. uit Oss. Haar man werd in 2008 geliquideerd. Zelf overleefde twee aanslagen op haar leven. Van der H. ontkent betrokkenheid bij de ontvoering en poging tot afpersing. 

Veluwe