Volledig scherm
De nieuwe onderduikershut in het Verscholen Dorp in de bossen van Vierhouten kan weer een aantal jaren mee. foto Bram van de Biezen

Verscholen dorp verzet

VIERHOUTEN - Het museum van de Stichting Het Verscholen Dorp wordt zaterdag om 15.00 uur officieel heropend. Via het gemeentehuis en de VVV in Vierhouten wordt de collectie nu verplaatst naar hotel-restaurant De Vossenberg aan de Elspeterbosweg 1 in Vierhouten.De ruimte van de receptie in het hotel is gedeeltelijk aangepast aan de sfeer van de hutten in Het Verscholen Dorp.

Een drietal vitrines geeft een beeld van het leven in die hutten, waar zo'n tachtig mensen in de periode april 1943 tot en met oktober 1944 zaten ondergedoken. Het waren vooral joodse families. Acht joden overleefden de ontdekking niet.

De openingshandeling zal verricht worden door de drie oprichters van Stichting Het Verscholen Dorp: Henk Kormelink, Aart Visser en Jan Hendriks. De nieuwe locatie is tot stand gekomen dank zijn de medewerking van Hotel-restaurant De Vossenberg. Het museum is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het hotel. Voor rondleidingen voor groepen en scholen kan contact gelegd worden via de website www.verscholendorp.nl .

De heropening vindt plaats na de 4 mei-herdenkingen bij Het Verscholen Dorp (13.30 uur) en bij de gedenkstenen aan de Tongerenseweg (14.15 uur). In de Tweede Wereldoorlog was het Verscholen Dorp een schuilplaats voor onderduikers. In primitieve hutten, half ingegraven, verbleven dagelijks tachtig tot honderd mensen. Het waren ondermeer joden maar ook vliegeniers en Nederlanders die moesten onderduiken om niet naar een werkkamp in Duitsland te worden gestuurd. Ook was er enige tijd een Duitser ondergebracht die was gedeserteerd uit het Duitse leger.

Eén van de bekendste onderduikers was Godfried Bomans. Eind 1944 werd het dorp bij toeval ontdekt door de Duitsers. Na de oorlog werd in het kader van de herdenking het plan opgevat een wandeltocht te houden naar het Verscholen Dorp. Staatsbosbeheer toonde zich bereid één van de hutten op de oorspronkelijke plek te herbouwen. Dit mede op aanwijzigingen van één van de betrokkenen bij het onderduikerskamp. I

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Veluwse buurgemeenten mogen Lowlands komen inspecteren
    PREMIUM

    Veluwse buurgemeen­ten mogen Lowlands komen inspecte­ren

    Vertegenwoordigers van buurgemeenten worden door de gemeente Dronten rondgeleid over het festivalterrein van Lowlands bij Biddinghuizen, zodat ze met eigen ogen kunnen zien ‘hoe nauwkeurig met veiligheid en milieuaspecten wordt omgegaan’. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Dronten, nadat gemeenten op de Noordwest-Veluwe deze week via deze krant lieten weten graag met Dronten in gesprek te willen gaan over muziekfestivals en de overlast die er mee gepaard gaat.

Veluwe