Voor brandveiligheid gaan vrijwel alle naaldbomen voor de bijl langs A28 tussen Wezep en Nunspeet

VideoVrijwel alle naaldbomen kort langs de A28 tussen Wezep en Nunspeet verdwijnen. Dat is nodig om de brandveiligheid te verbeteren. ,,Je wilt niet dat een autobrand het bos in trekt.” Van een kaalslag is geen sprake, stellen betrokkenen.

Het is een horrorscenario voor menig brandweerman. Dat tijdens een gortdroge zomer een auto of vrachtwagen een klapband krijgt op de Noord-Veluwse snelweg en de vonkenregen een bermbrand veroorzaakt. Die vervolgens overslaat op de naaldbomen pal naast de weg, met daarachter het bos en de heide. Zoals in 2010 en 2013 gebeurde bij 't Harde, toen het vuur het spoor overstak en ternauwernood gestopt kon worden door een zandbaan van het Artillerie Schietkamp. Vijf jaar geleden ging een gebied van 200 bij 100 meter in vlammen op.

 1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
  PREMIUM

  Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

  Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.
 2. Politici en ondernemers hebben gemengde gevoelens bij verhuizing restaurant Joris naar Veluwetransferium in Nunspeet
  PREMIUM

  Politici en onderne­mers hebben gemengde gevoelens bij verhuizing restaurant Joris naar Veluwe­trans­fe­ri­um in Nunspeet

  Meerdere ondernemers beten zich de afgelopen jaren stuk op het Veluwetransferium in Nunspeet. Plannen om bij het parkeerterrein een horecagelegenheid te bouwen, draaiden ofwel op niets uit of werden flink ingekapseld. De beoogde verhuizing van restaurant Joris naar het Veluwetransferium, leidt daarom tot gemengde gevoelens bij politici en ondernemers.

Veluwe