Vrijspraak voor brute ontvoering zakenman uit Doornspijk

videoDrie mannen en een vrouw zijn door de rechtbank in Zutphen vrijgesproken van de gewelddadige ontvoering en gijzeling van zakenman Ronald Maurits uit Doornspijk.

In december 2016 werd Maurits op klaarlichte dag in Nunspeet door gemaskerde personen, die zich voordeden als een arrestatieteam, uit zijn auto gesleurd en ontvoerd. Op basis van het dossier kan de rechtbank niet vaststellen of vier van de aangeklaagde verdachten betrokken waren bij de ontvoering en/of gijzeling. Daarom volgt er vrijspraak. Het gaat om drie mannen uit Tilburg (37), Alphen aan de Rijn (68), Breda (51) en een vrouw uit Oss (27).

Justitie had bijvoorbeeld zes jaar cel geëist tegen Patrick J. De Tilburger zou één van de mannen zijn die Maurits uit zijn auto sleurde en hem vervolgens ontvoerden naar een loods in Brabant. Aan het eind van de dag werd Maurits weer vrijgelaten. In de bus waarmee hij ontvoerd werd, vond de politie dna-sporen van Patrick J. Die stelde bij monde van zijn advocaat Mark Nillesen dat hij eerder in de bus had gezeten als chauffeur van het Tilburgse chapter van motorclub No Surrender, waarvan hij prominent lid is. J. kreeg wel een gevangenisstraf van een maand voor het aanwezig hebben van een patroonhouder. Na een veroordeling voor mishandeling van zijn vriendin zat hij sowieso al vast. 

Ruzie om drugs

De 51-jarige Bredanaar Sjang K. krijgt 2,5 jaar cel omdat de rechtbank bewezen acht dat hij Maurits heeft willen afpersen. Na de ontvoering werd Maurits te verstaan gegeven dat hij 10 miljoen euro moest betalen - of twintig 'blokken' cocaïne, dat was ook goed. Zowel de ontvoering als de afpersing van Maurits waren volgens justitie terug te voeren op een ruzie in de drugswereld. Tegen Sjang K. was zes jaar cel geëist, volgens justitie was hij ook betrokken bij de ontvoering. Zijn 30-jarige zoon Bertus is vrijgesproken: volgens de rechtbank is er te weinig bewijs dat hij betrokken was bij de afpersing. 

Een 61-jarige man uit Rotterdam kreeg twee jaar cel, hij was volgens de rechtbank degene die samen met Sjank K. Maurits probeerde af te persen. De 37-jarige Osse Bianca van der H. krijgt drie maanden cel. Bij haar thuis werd een vuurwapen gevonden dat bij de ontvoering zou zijn gebruikt. De Osse kwam eerder in het nieuws omdat er tot twee keer een moordaanslag op haar werd gepleegd.  

Nederlaag OM

De uitspraak van de rechtbank is een gevoelige nederlaag voor het Openbaar Ministerie. De ontvoering van Maurits kwam groot in het nieuws door een filmpje dat een bewoner van de Oenenburgweg in Nunspeet maakte. Daarop was te zien hoe de zakenman uit zijn auto werd getrokken door met bivakmutsen getooide mannen. 

Volledig scherm
De ontvoering had plaats aan de Oenenburgweg in Nunspeet. © ANP

Veluwe