Withalsvliegenvanger lokt vogelaars naar Vierhouten

videoVierhouten is al een aantal dagen in de ban van de zeer zeldzame withalsvliegenvanger. Het zwart-witte vogeltje is neergestreken aan de rand van de Elspeetsche Heide, waar een boomholte zijn interesse heeft gewekt. Vogelaars komen van heinde en verre naar de Veluwe om een glimp van het beestje op te vangen.

Een rij auto's langs de heide verraadt de locatie van de vogel. Of althans, van een handjevol vogelaars. Staan ze met z'n allen dezelfde kant op te kijken, dan is de withalsvliegenvanger er. Kijken ze allemaal een andere kant op, dan is-ie er niet, weet Paul van Veen. Hij heeft zich de afgelopen dagen zitten verbijten, omdat hij niet naar Vierhouten kon. Maar vandaag is zijn vrije dag en dus stapte hij om zeven uur in de auto. Maar wel nadat hij op internet had gecheckt of de vogel niet was gevlogen.

  1. Een politiepaard word je niet zomaar
    PREMIUM
    video

    Een politie­paard word je niet zomaar

    De Bereden Politie van de Landelijke Eenheid Nationale Politie zoekt altijd nieuwe politiepaarden. Een oproep daarvoor rond Dierendag, resulteerde tot nu toe in zeventig nieuwe aanmeldingen. Maar... een politiepaard word je niet zomaar. Dat blijkt na een bezoek aan Nunspeet, waar een van de zeven operationele stallen van de politie staat. Daar worden de nieuwe dieren en de al aanwezige politiepaarden minutieus geselecteerd, klaargestoomd en getraind voor hun belangrijke ‘straattaken'.

Veluwe